MSU: Priče o Sekvencama – Sekvenca 2 – Socijalna umetnost

MSU: Priče o Sekvencama – Sekvenca 2 – Socijalna umetnost

30/11/2017 Off By

 

Muzej savremene umetnosti u subotu, 2. decembra, pokreće program „Priče o Sekvencama“, seriju razgovora o aktuelnoj izložbi Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti. Prvi u nizu razgovora biće održan sa početkom u 13 časova u Muzeju savremene umetnosti na Ušću.

Socijalna umetnost predstavlja oblik angažovang i političkog umetničkog delovanja levog kulturnog fronta u periodu između dva rata, na području Kraljevine Jugoslavije. Javlja se kao umetnička reakcija na društveni kapitalistički sistem i dominantnu građansku umetnost. Uloga umetnika u ovom periodu se menja, on je aktivista, kritičar socijalnih prilika, a umetničko delo postaje jedno od glavnih sredstava borbe za levičarske ideje.

Na izložbi „Sekvence” socijalna umetnost je predstavljena kroz radove Krsta Hegedušića, Marijana Detonija, Antuna Augustinčića, Vinka Grdana – umetnika okupljenih u umetničkoj grupi Zemlja, kao i Đorđa Andrejevića Kuna, Mirka Kujačića, Piva Karamatijevića – pripadnika grupe Život. Poseban zid na postavci posvećen je socijalnoj grafici, vodećem mediju u borbi za socijalnu pravdu.(Press MSUB)♦