Izricanje presude šestorici lidera Herceg Bosne – Prljak popio ogtrov

Izricanje presude šestorici lidera Herceg Bosne – Prljak popio ogtrov

29/11/2017 Off By

 

U sudnici u Hagu prekinuto je izricanje presude šestorici bivših lidera tzv. Herceg-Bosne za udruženi zločinački poduhvat počinjen u periodu od 1992. do 1994. godine u Hercegovini i srednjoj Bosni, jer je došlo do incidenta kada je jedan od opuženih, Slobodan Praljak popivo otrov!

Slobodan Praljak popio je tekućinu nepoznatog sastava nakon što mu je izrečena drugostepena presuda, odnosno potvrđena kazna od 20 godina zatvora na Haškom triunalu. Njegova odbrana je rekla da je njihov klijent popio otrov.
“Slobodan Praljak nije ratni zločinac. Odbacujem vašu presudu”, rekao je on. Naime, Žalbeno veće Haškoga tribunala, kojim je predsedavao Carmel Agius, ujedno i predsednik Tribunala, potvrdilo je u pravosnažnoj presudi u predmetu Prlić i drugi, u slučaju šestorice zvaničnika nekadašnje Herceg-Bosne postojanje udruženog zločinačkog poduhvata, međunarodnog sukoba kao i okupaciju.
Potvrđena je kazna od 25 godina zatvora predsedniku vlade Herceg-Bosne Jadranku Prliću, kao i bivšem ministru obrane Herceg-Bosne Bruni Stojiću i bivšem načelniku Glavnog stožera HVO-a Slobodanu Praljku od 20 godina zatvora. (Agencije)♦