Ministarka odbrane Albanije: Uskoro vojni ataše na Kosovu

Ministarka odbrane Albanije: Uskoro vojni ataše na Kosovu

25/11/2017 Off By

 

Albanija podržava transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage i ubrzo će imati vojnog atašea na Kosovu, izjavila je u Prištini ministarka odbrane Albanije Oljta Džačka.

Ona je rekla da će Albanija uvek snažno podržavati Kosovo u jačanju međunarodnog subjektiviteta, podržavajući, kako je rekla, novu državu u procesima učlanjenja u međunarodne organizacije uključujući i NATO. Albanska ministarka je izjavila da bi učlanjene država regiona u Severno-atlantski savez, uključujući učlanjenje Kosova, rešilo probleme bezbednosti sa kojima se suočava region zapadnog Balkana.
Ona je odvojeno razgovarala sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i premijerom Ramušom Haradinajem. Tači je izjavio kako Kosovo visoko ceni doprinos koji Albanija kao deo NATO-a, daje regionalnoj bezbednosti. Tači je zahvalio albanskoj ministarki na podršci koju Vlada Albanije daje Kosovu “bilo gde u svetu”. “Kosovo i Albanija imaju veoma dobru saradnju i mi učimo iz iskustva od 105 godina albanske države”, rekao je Tači. Tači je rekao i da su Bezbednosne snage Kosova tokom ovog vremena bile model profesionalizma i multietničnosti. Izrazio je i ubeđenje da će njihova transformacija u vojsku biti izvršena u skladu sa Ustavom Kosova, međunarodnom zajednicom, kao i sa svim zajednicama na Kosovu. Haradinaj i albanska ministraka su, kako je saopšteno, razgovarali o aktuelnim političkim dešavanjima i bilateralnoj saradnji Albanije i Kosova, uz poseban naglasak na odbranu i bezbednost.
“Kosovo računa na stalnu podršku albanskog iskustva u procesu učlanjenja u ovu veoma značajnu instituciju globalne bezbednosti”, rekao je Haradinaj. Naglasio je značaj saradnje Kosova i Albanije, kao i mogućnost daljeg proširenja na sve oblasti zajedničkog interesovanja.♦