Pitalice poslanika: kako su siromašni građani darovali predsedničku kampanju Aleksandra Vučića sa 40.000 dinara?

Pitalice poslanika: kako su siromašni građani darovali predsedničku kampanju Aleksandra Vučića sa 40.000 dinara?

14/11/2017 Off By

Ranka Čičak

Današnji dan u Skupštiji Srbije prošao je u znaku pitanja poslanika i predlaganje dnevnog reda. Prvo pitanje je postavio poslanik Marko Đurišić. Tražio je da mu ministar vojske Aleksandar Vulin odgovori u kakvom su položaju srpski vojnici u Libanu. Vojska Srbije tamo ima 177 pripadnika, a stanje tamo je sve zategnutije.

Traži sednicu Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine, gde bi ministri dali odgovor šta se dešava u Libanu, kakva je situacija među pripadnicima VS i kakvi su planovi ukoliko dođe do pogoršanja bezbednosne situacije.
Đurišića je zanimalo i stanje sa Er Srbijom. Pita Anu Brnabić i Zoranu Mihajlović – kada će Srbija priznati da je projekat “Er Srbija” propao: “za pet godina postojanja “Er Srbija” posluje sa više od desetina milion evra gubitaka, rekao je Đurišić dodajući da je “poslednja stvar koja govori da su stvari došle do kraja i da više ne postoji način i ideja kako da se to poslovanje promeni je činjenica da je početkom novembra 340 radnika “Er Srbija” preuzeto od Aerodroma Beograd.
Poslanik pita: kada će prestati sa ovim presipanjem državnih para u privatne ruke? Kada će građanima Srbije biti rečeno da je projekat “Er Srbija” propao?


Poslanica Sonja Pavlović pita ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihajlović zašto je podnela krivičnu prijavu protiv 14 odgovornih lica na čelu sa bivšim ministrom Milutinom Mrkonjičem a vezano je za deonicu Ub – Lajkovac na Koridoru 11. Nas u ovom trenutku interesuje da li je koalicioni sukob još jedan u nizu insceniranih, kako bi se dobio izgovor i skrenula pažnja javnosti sa kašnjenja radova na deonici Obrenovac – Ub odnosno Lajkovac – Ljig?
Pavlovićeva je pitala Anu Brnabić o štrajku u “Pošta Srbije”. Poštari šalju poruku da im se vrati ono što im je, kako tvrde, oteto. Kažu da su im plate niže od republičkog proseka i da su nezadovoljni rukovodstvom u preduzeću.


Među onima koji su postavili ptanje bila je i Tatjana Macura. Pitanje je uputila Agenciji za borbu protiv korupcije:
“U junu sam analizirala i objavila donacije građana za predsedničku kampanju Aleksandra Vučića. Obradila sam svih 6.940 donatora i sve lepo sorirala po opštinama. Uplate su fiksne i iznose 40.000 dinara i uplaćene su na račun kampanje predsednika države. Pozvali smo i tada Agenciju za borbu protiv korupcije da proveri poreklo novca koji je više nego očigledno upumpan ilegalnim kanalima u kampanju Aleksandra Vučića.”
Macura je pitala ministra Zorana Đorđevića: među ranije pomenutim donatorima se nalaze i korisnici socijalne pomoći koji mesečno primaju 8.000 dinara. Da li ste proverili odakle im 40.000 dinara pomoći jednoj kampanji i da li ima potrebe da socijalnu pomoć i dalje primaju, kada imaju da uplaete pet puta veći iznos nego što sada primaju?
Macura nije zaobišla ni ministra Nenada Popovića. Pitala je “zbog čega ste u redovnoj proceduri prijave imovine javnih funkcionera Agenciji za borbu protiv korupcije prijavili dve of šor kompanije, jednu na Kipru, a drugu na Britanskim devičanskim ostrvima, a za koje danas tvrdite da ih nemate? Da li ste tada pogrešno informisali Agenciju za borbu protiv korupcije tada ili danas pogrešno informišete građane Srbije?
Pitala je Poresku upravu Srbije kada će sprovesti unakrsnu proveru imovine ministrsa Nenada Popovića zbog sumnje da je poslovanjem preko of šor kompanija ministar izvršio krivično delo pranja novca, izbegavanja plaćanja poreza i skrivanje vlasništva, a što je otkriveno i u međunarodnom projektu koji se zove “Rajski papiri”?
Pitala je, 31 put Aleksandra Vučića kada će prestati da krši Ustav i podneti ostavku n funkciju predsednika SNS, kako ne bi bio u sukobu interesa i kako bi bio predsednik svih građana?♦