Vućić sa vrha Beograđanke: Bakirova izjava imaće dalekosežne posledice

Vućić sa vrha Beograđanke: Bakirova izjava imaće dalekosežne posledice

14/11/2017 Off By

 

 

Ranka Čičak

Na vrhu Beograđanke, u spomen sobi sa fotografijama 2 po hiljade žrtava otetih i ubijenih na Kosovu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej sreli su se danas sa rođacima nastradalih i poručili da se ovakva tragedija više neće ponoviti.

Predsednik Odbora žrtava, Sima Spasić rekao je da je ovo prvi put da država i crkva budu s njima i napao Svilanovića, Čanka, Čedu Jovanovića zbog toga što su obećavali pomoć u rastevtljavanju zločina i ništa nisu učinili:
-Najveći greh prema kidnapovanima napravili su Koštunica i Đinić kada su na nagovor Čanka i Čede oslobodili 2.108 njihovih ubica. Danas našeg Predsednika napadaju oni koji su doprineli tragediji..
Sima Spasić je iskoristio priliku da zamoli Vučića da iskoristi svoj autoritet i ubedi Sud za ratne zločine OVK da bude pravedan. Tražio je i da se Zid plača koji je danas pred Skupštinom Srbije preseli na neko stalno i sigurno mesto, da se Komisiji koja ima mandat za nestale, proširi nadležnost i na kidnapovane i ubijene, zatim da se 10 jul, kada je potpisana deklaracija 12-44 , obeležava kao praznik.
Aleksandar Vučić je odgovorio da će napraviti sve da se rasvetle ubistva, ali da ne treba očekivati mnogo, jer je prošlo previše vremena:
– Mi u Srbiji pokazujemo mnogo više poštovanja prema stradanju drugih naroda, nego što nailazimo na sažaljenje međunarodne zajednice prema našem narodu. Zato mi sami moramo da pokažemo dužno poštovanje prema našim žrtvama. Jer, ako to mi ne učinimo, neće niko drugi. Možda sa ovog mesta treba poručiti da su naše žrtve bile ogromne i na KiM i u Hrvatskoji BiH. Ne smemo zaboraviti one koji su poginuli braneći zemlju, ali ni one koji su poginuli kao nenaoružani građani.
Vučić nije propustio da pomene kako je njegova Vlada kada je došla na vlast, uspela da spasi jedan ekonomski brod pred potapanjem i da ga vrati na površinu :
-Ali, ušli smo, ne svojom željom i krivicom, u politički nestabilne vode u celom regionu. Nadam se da ćemo uspeti da sačuvamo svoju zemlju i narod i da neće više biti ovakvih spomen soba.
Na pitanje novinara da prokomentariše nedavnu izjavu Bakira Izetbegovića kako se nada da će BiH priznati Kosovo, Vučić je odgovorio da će se o svemu temeljito razgovarati sutra na Savetu za nacionalnu bezbednost:
-Ovaj njegov intervju donosi brojne promene u dugoročnom smislu. Ima tu i gorih stvari od izjave o priznavanju Kosova. Čovek se bavi delovima naše teritorije.
– Ja smatram da je izjava bošnjačkog člana Predsedništva, Izetbegovića, kompleksna i da je treba analizirati ozbiljno. Ja danas neću odgovarati na to. Bolje da prođe nekoliko dana. Sta bi bilo da sam ja rekao nešto slično? Ceo svet bi nam pao na glavu. Sta bi bilo da sam izgovorio, ne daj Bože, da Republika Srpska treba da bude nezavisna? Poslali bi me u Hag u roku od 15 dana. A na račun Srbije mogu da kažu sve što žele.
Na molbu Pinka da prokomentariše izjavu Saše Jankovića da je Vučić faktor svađe i nestabilnosti i političkih intriga oko Izetbegovićevog intevjua, Vučić kaže:
– O svemu ovome do ovog časa ni reč nisam rekao.Nisam dao ni jednu izjavu niti saopštenje. Ne mogu da komentarišem one koji uvek idu protiv svoje države. Kažu – Vučić pravi zabunu. A Vučić ćuti. To je poput onih koji nista ne mogu da uspeju na svom poslu, pa dođu kući i biju ženu i decu, jer su slabiji. Sto se tice Bakira, ponavljam da mu je izjava s teškim i dalekosežnim posledicama, Taj je intervju značajniji nego što sada može da se sagleda.Da li je to za nas dobro, to je druga stvar.Mi ćemo to da sagledamo. Ali, treba da bude jasno da ni u čemu nećemo imati podršku međunarodne zajednice. Moramo pametno da sagledamo našu budućnost i donesemo najbolje odluke za naš narod.
Na pitanje da li je Izetbegovićeva izjava podstaknuta od nekog spolja, Vučić odgovara da ne zna, ali zna da naša suza neće naići na tugu i razumevanje međunarodne zajednice:
-Kad ih pitate kako danas štite integritet Spanije, a nisu štitili integritet Srbije, samo pogledaju u plafon. To će da se nastavi. Zato što neko u svetu smatra da Srbija nije dovoljno poražena, ako nije sasvim pregažena. Moj je posao da kao predsednik Srbije to ne dozvolim.
– Rada Komazec, novinarka jedinog srpskog lista sa Kosova Jedinstvo, koji još postoji, a star je više od 75 godina, primetila je da su svi okrugli stolovi o budućnosti Kosova do sada pokazali da je potrebno jedinstvo, a Predsednik je odgovorio da se upravo takvom jedinstvu i nada , iako bi mnogi spolja želeli da nas podele:
-Oni misle da je dobra Srbija samo slaba i pregažena Srbija. Za nas je dobra Srbija samo ona koja poštuje žrtve svog naroda. Oni koji misle da je unize, naišli su na tvrđi orah.♦