Dijalog o Kosovu: proglasiti Peć, Dečane i Gračanicu srpskom Svetom Gorom

Dijalog o Kosovu: proglasiti Peć, Dečane i Gračanicu srpskom Svetom Gorom

13/11/2017 Off By

Ranka Čičak

U oviru unutrašnjeg dijaloga i KiM danas je za okruglim stolom u Palati “Srbija” sedelo pedeset naučnika iz dvadeset i dva instituta. Na konferenciji za novinare generalni sekretar Predsednika Nikola Selaković je zaključio da pitanje KiM nije isklučivo za političare već za ceo naš narod:

– Danas se ovde mogu čuti konstatacije koje niste mogli do sada da zabeležite ni u parlamentarnim ni u vanparlamentarnim diskusijama. To pokazuje da su se naši građani rado odazvali pozivu predsednika Vučića i da imaju realnije ideje od političara. Uskoro ćemo u Novom Sadu imati sličan skup u Matici srpskoj. Ovim se KiM vraća u fokus našeg dnevnog državnog života.
Marko Đurić direktor kancelarije za Kosovo ponovio je da je ovo najbolji način da se što šire govori i dogovori o sudbini KiM.
Na pitanje da li veruje da Priština koči stvaranje Zajednice srpskih opština Đurić kaže da Priština do sada nikada nije potegla ni jedan potez bez saglasnosti sa Zapada. On primećuje da se i Srpskoj listi u Skupštini Kosova ne pridaje zaslužena pažnja. Jer kada je na lokalnim izborima u opštini Potež pobedio kandidat sa te liste izbori su poništeni.
Srpski istoričari dali su danas različita gledanja na razvoj situacije. Ali, u jednom su jedinstveni – Kosovo ne treba zvanično prtiznati i na to niko nema prava. Ne treba žuriti, jer geopolitičke promene u svetu idu u korist Srba. Zato je bitno zadržati tapiju na KiM, zatim vratiti stanovništvo. Neki su predlagali da se KiM podeli na dva entiteta. Zatim da se Peć, Dečane i Gračanica proglase teritorijom pravoslavne crkve poput Svete Gore u Grčkoj.
Predloženo je i da se ovakvi razgovori nastave zajedno sa predstavnicima albanske nacije. Treba iskoristiti situaciju da su Albanci nezadovoljni što im deca ginu u redovima ISIS – a, pa bi rađe da žive u boljim odnosima sa Srbima. To se vidi po činjenici da je 300 hiljada Albanaca uzelo srpska dikumenta.♦