Ekonomist: daju imena aerodroma – da bi nervirali susede!

Ekonomist: daju imena aerodroma – da bi nervirali susede!

12/11/2017 Off By
Poznati britanski nedeljnik Ekonomist u svom novom broju bavi se fenomenom imenovanja aerodroma na Balkanu. Smatraju da vazdušne luke dobijaju imena kako bi se nervirali susjedi i kao prvi primer navode zagrebački aedrom koji opisuju kao ”novu futurističku građevinu”.

”Preimenovan je po Franji Tuđmanu, “ocu hrvatskog pokreta za nezavisnost”.
“On se u krvavom ratu borio protiv hrvatskih Srba koje je podržavala Srbija i koji su ustanovili kratkotrajnu odcepljenu srpsku republiku na trećini hrvatske teritorije. Godine 1995. većina Srba iz Hrvatske je proterana”, piše Ekonomist.

“Među žrtvama tog etničkog čišćenja bili su i rođaci najpoznatijeg Srbina na svetu Nikole Tesle. Tesla je rođen kao Srbin 1856. na teritoriju onoga što je danas Hrvatska, ali je emigrirao u Ameriku; i Srbi i Hrvati ga smatraju svojim. Od 2006. beogradski aerodrom nosi ime po njemu, što smeta nekim Hrvatima”, nastavlja Ekonomist.
Nedeljnik navodi još primera, pa se tako aerodrom u Prištini zove Adem Jašari, po lideru Oslobodilačke vojske Kosova koga su ubile srpske snage. Letova između Nikole Tesle i Adema Jašarija, naravno, nema. Jašari je ”za Albance heroj, a za Srbe đavo”.
Ali sve su započeli Grci koji su aerodrom u Solunu 1992. nazvali Makedonija kako bi napakostili tada taze nezavisnoj bivšoj jugoslavenskoj republici Makedoniji pa su Makedonci kasnije 2007. godine skopski aerodrom nazvali Aleksandar Veliki. Nova makedonska vlada želi bolje odnose s Grčkom pa je moguće da će promeniti naziv aerodroma u Skoplju.
Ipak, navodi se da postoje izuzeci ove prakse, pa tako nije uspela inicijativa da se sarajevski aerodrom nazove po Aliji Izetbegoviću, dok se aerodrom u Podgorici jednostavno zove Podgorica. No i dalje mu je šifra TGD, po nazivu Titograd, kako se u Jugoslaviji zvao glavni grad Crne Gore.♦