Konferencija za medije predsednica vlada Srbije i RS: ubuduće češće saradnje

Konferencija za medije predsednica vlada Srbije i RS: ubuduće češće saradnje

10/11/2017 Off By

Ranka Čičak

Posle zajedničke sednice vlada Srbije i Republike srpske, danas je u palati “Srbija” potpisani sporazum o saradnji u oblastima infrastrukture kvaliteta, Memorandum o saradnji Ministarstava kulture dve zemlje, kao i Memorandumi o saradnji u vazduhoplovstvu i poštanskom i telekom saobraćaju.

Predsednica srpske vlade Ana Brnabić rekla je novinarima da ovo nije bila samo protokolarna sednica. Poslednji ovakav susret bio je 2015. godine:
– Trudićemo se da zajedničke sednice budu redovnije , jer imamo dosta stvari koje nas povezuju. Želimo da zadržimo poseban odnos sa Republikom Srpskom i u mandatu ove vlade saradnja će biti intenzivna.
Željka Cvijanović zadovoljna je što se razgovaralo o uređenju Podrinja, turizmu, saobraćaju i vodoprivredi:
– Hvala što je Srbija izašla sa projektima i finansijskoj podršci. , rekla je Cvijanovićeva.
Novinari su pitali da li se razgovaralo o deklaraciji posvećenoj srpskom narodu i kada će most Ljubovija – Bratunac biti puštern u rad.
Cvijanovićeva je rekla da je sve gotovo i da je ostalo samo da BiH što pre obavi svoj deo posla.
Ana Brnabić smatra da je u interesu obe strane da taj granični prelaz proradi što pre. Optimista je i o Deklaraciji. Na ovom dokumentu se radi iz kabineta oba predsednika Republike i obe predsednice vlade, a uključeni su i profesori, akademici, organizacije za civilno društvo.
Na pitanja o regulisanju granice između BiH i Srbije i ima li novih informacija o eventualnim razmenama teritorija ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odgovorio je da nema većih problema:
– U vreme bivše Jugoslavije napravljeni su infrastrukturni projekti u okviru zajedničke zemlje – za dve hidrocentrale i železnicu. U hidrocentrale je ulagala Srbija, a one se danas nalaze na teritoriji BiH. Ima nelogičnosti i u pojedinim opštinama oko granica. Formirana je i komisija i dogovreno je da se to završi do kraja godine. Ako ima dobre volje to se može rešiti, pogotovo što se sdruge strane Drine nalazi RS.
Ivica Dačić iskoristio je priliku da demantuje neke novine koje juče nisu tačno preneli saopštenje njegovog ministarstva. On je rekao da je država Tunis stavila ad akta slučaj ambasadora Potežice. To je bila klasična saobraćajna nesreća i ne postoje dokazi o elementima krivičnog dela.
Ministar spoljnih poslova najavio je povratak ukrajinskog ambasadora za 12 novembar.♦