MMF završio posetu: puna usta pohvala!

MMF završio posetu: puna usta pohvala!

07/11/2017 Off By

 

Ranka Čičak

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda, Džejms Ruf, imao je danas pred novinarima samo reči hvale. Pohvalio je razgovore i saradnju sa srpskim vlastima o osmoj i konačnoj reviziji stend baj aranžmana iz predostrožnosti koji je Srbija sklopila s MMF:

-Svi kriteriji izvršenja predviđeni za kraj septembra 2017 godine su ispunjeni, većina i znatno premašena.Uprava i Izvršni odbor MMF-a će o svemu odlučivati krajem decembra. Po završetku revizije Srbiji će biti na raspolaganju 119,4 miliona evra, čime će ukupna raspoloživa sredstca dostići 1,05 milijardu evra.Vlasti Srbije su izjavile da ne nameravaju da povuku sredstva raspoloživa u okviru aranžmana. Posle ove revizije, program će se završiti 23. februara 2018. godine.

Ruf kaže da se u Srbiji i dalje beleže dobri ekonomski rezultati. Uprkos privremenom usporavanju zbog lanjskih suša i manje proizvodnje električne energoje, ekonomska aktivnost je snažna. Izvoz raste, kao i investicije i privatna potrošnja.Otvaraju se nova radna mesta a nezaposlenost vidljivo pada. Očekuje se realan rast BDP od 2 procenta u ovoj godini i 3 ipo procenta u idućoj. Inflacija bi trebalo da ostane blizu sredine ciljnog raspona NBS. Fiskalni i dalje premašuju plan, zahvaljujući visokim prihodima, nižim troškovima kamata i nižih kapitalnih rashoda..Bilans opšteg nivoa države bi ove godine trebalo da bude oko pozitivne nule. Odnos javnog duga i BDP je opao na 65,4 procenata krajem septembra. Uštedu Vlada planira da upotrebi za jednokratne isplate penzionerima i delu javnog sektora. Misija je postigla dogovor sa srpskim vlastima o ključnim parametrima za budžet u sledećoj godini. Prioritet ima fiskalna oblast. Uz dogovoreno povećanje plata i penzija očekuje se da će fiskalni deficit iznositi 0,7 procenata BDP, a to je dovoljno za fiskalnu održivost.
Medju slabostima srpske privrede su i dalje javna preduzeća. Smanjeno je finansiranje slabih, gde su Srbijagas i Elektroprivreda.Nastavljene su reforme u Zeleznici, a Galenika je privatizovana.
Guvernerka Jorgovanka Tabaković bila je oduševljena:
-Kad se dobiju ovako dobre ocene od MMF- a, šta dalje reći? Ne želim da se hvalim, ali moram pomenuti naš kurs. Dinar je sve jači baš zbog toga što je svet počeo da veruje u njega. Priliv stranih investicija je sve veći i ponuda evra je sve veća. Prvi put se u našoj zemlji kupuju dinari i povećava dinarska štednja.
Ministar finansija, Dušan Vujović je na pitanja novinara hoće li se i posle ovog aranžmana nastavitoi saradnja s MMF- om odgovorio da hoće, ali u manje obaveznoj formi:
– Voleo bih nastavak saradnje sve dok ne pređemo u zonu investicionog kvaliteta. Želimo da pređemo u ravan modernih zemalja – Češke, Slovačke, Slovenije.One su sada na 3 koraka ispred nas, a prešle su put koji mi sada prolazimo. ♦