Milorad Dodik najavljuje novi ustav RS

Milorad Dodik najavljuje novi ustav RS

05/11/2017 Off By
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će taj entitet sledeće godine započeti izradu novoga ustava čime je ponovno izazvao rasprave o ambicijama o otcepljenju toga entiteta od BiH.

Kako su danas, nedjelja, preneli mediji u BiH, Dodik je sudelujući na naučnom skupu na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci izjavio da ‘novi ustav Republike Srpske neće biti secesionistički, ali će omogućiti da se može baviti pitanjem secesije’.

Na prijedlogu novoga ustava ovoga entiteta poče će da se radi sledeće godine jer sadašnji, nastao 1992., “ne odgovara potrebama naroda koji živi na tom području”. Osporio je nadležnosti državnih institucija BiH.

“BiH nema svoju teritoriju, jer teritorija pripada Republici Srpskoj i Federaciji BiH. BiH ima samo granice što govori o tome da se taj okvir treba poštovati u svakom segmentu delovanja i rada u okviru BiH”, kaže Dodik.

Napao je posredovanje visokih međunarodnih funkcionera koji su, prema njegovim rečima, neustavno oduzeli značajan deo nadležnosti entiteta i prenijeli ih na razinu države.

“Osnovni problem u funkcionisanju današnje BiH ogleda se u neovlašćenom prepravljanju i proširivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma”, smatra Dodik.(Agencije)♦