Dimitar Glavčev: Bugari u Srbiji da budu aktivni građani – ali da pamte svoj rod i jezik

Dimitar Glavčev: Bugari u Srbiji da budu aktivni građani – ali da pamte svoj rod i jezik

30/10/2017 Off By

 

Ranka Čičak

Predsednik Narodnog sobranja Republike Bugarske, Dimitar Glavčev, dobio je danas u Beogradu aplauz poslanika Skupštine Srbije, kada je rekao da će sve uraditi kako bi Srbija što pre ušla u Evropu:

– Još dok se pripremala za predsedavanje, Bugarska je uspela da ubedi naše partnere da se tema o proširenju EU na Srbiju i ostale zemlje Balkana ponovo uvrsti u dnevni red Unije. Nastavićemo da radimo na tome i u vreme našeg predsedavanja. Posle Bugarske predsedavnje preuzima Austrija, a posle nje Rumunija. Sve tri zemlje daju jasnu podršku ulasku vaše zemlje.
Glavčev zadovoljan je što je Srbija donela akte iz oblasti prava nacionalnih manjina po najvišim evropskim standardima:
– Srbija i Bugarska su zajedno zabrinute zbog ekonomskog stanja pograničnih opština i zajedno traže rešenja. Za mesec dana u Nišu će se održati zajednički forum poslovnih ljudi iz dve zemlje.Razmatraće se konkretni projekti o ulaganjima koja bi dovela do ekonomskog oživljavanja naselja duž granice sa Bugarskom. Moramo da radimo zajedno i na razvoju Bosilegrada, opštine sa preovlađujućim bugarskim stanovništvom.U poslednjih 15 godina stanovništvo ove opštine smanjeno je za preko 30 posto.
Predsednik bugarskog Sobranja poručioje svim Bugarima u Srbiji da budu aktivni građani naše zemlje, ali da pamte svoj rod i jezik.♦