Tači: Kosovo treba što pre da postane deo NATO-a

Tači: Kosovo treba što pre da postane deo NATO-a

28/10/2017 Off By

 

Predsednik Kosova, Hašim Tači, razgovarao je sa zamenicom generalnog sekretara NATO-a, Rouz E. Gotemelerovom. Razgovarali su o produbljenju saradnje između Kosova i NATO-a, kao i o ulozi Kosova kao faktora mira i stabilnosti u regionu. Kosovski mediji prenose da je Tači rekao da se Kosovo obradovalo učlanjenju Crne Gore u NATO i da pozdravlja mogućnost da i Makedonija što pre stupi u NATO.

-Što pre naš region postane deo NATO-a to će biti stabilniji mir u regionu, rekao je Tači.
Govoreći o transformaciji BSK-a, rekao je da se radi na sprovođenju svih kriterijuma koje treba ispuniti kako bi BSK bile transformisane u Oružane snage Kosova.
-Odvijamo sveobuhvatni proces konsultacija i informisanja. Iskoristićemo sve mogućnosti kako bi se transformacija izvršila putem ustavnih izmena, uz učestvovanje svih zajednica na Kosovu”, izjavio je Tači.
Zamenica generalnog sekretara NATO-a, Rouz E. Gotemeler rekla je da je NATO i dalje posvećen miru i stabilnosti na Kosovu i u regionu, i dodala je da će KFOR ostati na Kosovu onoliko koliko to bude bilo potrebno. Predsednik Kosova rekao je da je uloga NATO-a na Kosovu i u regionu nezamenjiva, ali da treba da se radi i na tome da Kosovo postane deo NATO-a.(Agencije)♦