Počeo 62. Međunarodni sajam knjiga

Počeo 62. Međunarodni sajam knjiga

22/10/2017 Off By

Ranka Čičak

U vrlo lošoj organizaciji i nemogućim uslovima rada za fotoreportere otvoren je večeras 62. međunarodni beogradski sajam knjiga. U ime zemalja počasnih gostiju – Nemačke, Austrije, Švajcarske i Lihtenštajna prisutne je pozdravio austrijski pisac i publicista Karl Markus Gaus. Zatim je otvarajući Sajam akademik Miro Vuksanović govorio o našoj trenutnoj sudbini gde rođaci i prijatelji govore četiri jezika. Uporedio je to sa četiri zemlje koji su počasni gosti i imaju sreće da govore jednim jezikom – nemačkim.

Na otvaranju štanda Nemačke, Austrije, Švajcarske i Lihtenštajna predstavnici ovih zemalja pohvalili su se poznavanjem srpske istorije i književnosti i saradnjom sa našim piscima i prevodiocima.

Princ Stefan od Lihtenštajna

Princ Stefan od Lihtenštajna osvojio je simpatije izjavom da njegova zemlja ima samo 37.000 stanovnika, nema aerodrom, nema autoput niti vojsku. A policije je toliko malo da je zanemarljiva. Ima više pisaca nego policajaca. Oko 10 posto od ukupnog broja stanovnika čine stranci, od čega su polovina Srbi. Mnogi se bave pisanjem i prevođenjem sa nemačkog na srpski i obrnuto.
Sutra će u Beograd stići dobitnica Nobelove nagrade za književnost

Četiri zemlje jedan jezik: otvaranje štanda

Herta Miler i održati predavanje u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.
U okviru programa neobična geografija sutra će ambasadori Nemačke, Austrije i Švajcarske – Aksel Ditman, Johanes Ajgner i Filip Ge, kao i princ Stefan od Lihtenštajna pretstaviti svoje zemlje i njihovu kulturu.
Iz ovih zemalja stiglo je u Beograd 350 premijernih naslova.

Kao i svake godine Školski dan je u četvrtak, 26. oktobra, a porodični dani su 23. i 24. oktobra.
Cena pojedinačnih ulaznica je 250 dinara, a za grupne posete 150 dinara.♦