Panel diskusija Američke privredne komore sa privrednicima Srbije

Panel diskusija Američke privredne komore sa privrednicima Srbije

19/10/2017 Off By

 

Ranka Čičak

Investicije američkih firmi u Srbiji premašile su 4 milijarde dolara i otvorile radna mesta za 17.000 naših ljudi.

To je danas na panel diskusiji ćlanova američke privredne komore rekao ambasador SAD Kajl Skot, a potvrdila srpska premijerka Ana Brnabić. Skot smatra da nisu još uvek dovoljno dobri demokratski trendovi i ekonomnski rast. Najviše primedbi ima na poreze, propise i zakone u vezi sa javnim nabavkama. I privrednici, a i Premijerka smatraju da više treba da se čuje glas privrede, naroćito kada se donose zakoni. Ana Brnabić obećala je da da će se ubuduće o svakom zakonu voditi javna diskusija.
Američki ambasador ipak kaže da sve više firmi iz njegove zemlje pokazuju interes za Srbiju, jer je poslovna klima poboljšana zahvaljujući dobroj saradnji sa našom vladom. Investitore privlači i stabilan kurs i niska inflacija.
Ana Brnabić dolazi iz sektora koji je bio domaćin ovakvih skupova, pa dobro zna koliko je važan dijalog Vlade i privrednika:
– Bez dijaloga nema razvoja. Prošla vlada je takođe bila zainteresovana za saradnju sa privredom pa je bilo moguće napraviti značajen iskorake. Ja želim da i ova Vlada sluša privredu i civilno društvo. Prethodna je napravila teške ekonomske mere za stabilizaciju. Po izjavama same Svetske banke pre tri godine bilo smo tri meseca od bankrota. Sada je stvoremnna stabilna osnova i biće neuspeh ako to ne iskoristimo.
Privrednici su pitali premijerku da li je moguće sisemski rešiti dijalog privrede i vlade. Ona je odgovorila da je besmisleno donositi zakone bez dogovora:
-Zato je važna javna rasprava. Insistiraću da se ona sprovede za svaki zakon. I kao ministarka sam se trudila da svaki predlog zakona bude na sajtu Ministarstva još pre javne rasprave.
Ana Brnabić pohvalila je digitalizaciju i najavila unapređenje elektronske uprave:
– Tako će se ubrzati i povraćaj PDV, a sada imamo mnogo zloupotreba u tom poslu. Elektronska uprava mora biti u koordinaciji sa svim ministarstvima.
Na primedbu novinara da Srbija ima najniži ekonomski rast u regionu i da je ona lane najavila da rast privrede neće biti 3 posto koliko je najavljivao MMF, nego mnogo manji. Neće da licitira, pošto to mnogi rade. Najavla je ulaganje jedne miliarde dinara za čišćenje kanala u Vojvodini, kako se ne bi ponovilo da privreda strada zbog suše. Pohvalila je rast izvoza od 13 posto, iako se računalo da će biti 12 posto. Zaposlenost raste za 5 posto.
Juče je potpisan sporazum o saradnji inspekcija i prekršajnih sudova:
– Osnova borbe protiv sive ekonomije je saradnja poreseke uprave i inspekcijskih službi.
Nagradna igra sa fiskalnim računima će se ponoviti već početkom godine.
Na primedbu da je Evropa odlučila da su svi krediti podignuti u Rumuniji u švajcarskim farancima ništavni a da je naša zemlja obavezna da ispunjava sve evropske odluke i na pitanje hoće li se poništavanje stabenih kredita u “švajcarcima” odnositi na nas, Ana Brnabić odgovara:
-Veoma je teško da odgovorim ovako ili onako. U Srbiji je u toku više od sto sudskih procesa vezani za “švajcarce”. Moramo sačekati odluke naših sudova. Ali teba da vas potsetim da je Narodna banka Srbije u vreme kada su se dizali krediti u “švajcarcima” ozbiljnio upozoravala na rizik. Toga nije bilo u drugim zemljama.♦