Etno samit „TradicijaNova“ u organizaciji ansambla “Kolo”

Etno samit „TradicijaNova“ u organizaciji ansambla “Kolo”

16/10/2017 Off By
U Beogradu će se u organizaciji Ansambla KOLO od 19. do 23. oktobra održati nulti Etno samit „TradicijaNova“ koji će okupiti teoretičare, praktičare i kritičare iz oblasti tradicionalne umetničke igre sa idejom da Beograd postane mesto okupljanja svake kalendarske godine gde će istraživati, promišljati i stvarati tradicija naše budućnosti. U oviru Etno samita postoje tri programske linije: Kongres, Radionice i festivaska koncertna izvođenja.


Kongres, na kome su učesnici iz SAD, Hrvatske, Velike Britanije, Makedonije, Irske i Srbije održaće se u Privrednoj komori Srbije. Radionice će se održavati u pozorištu Atelje 212, dok će se profesionalni ansambali predstaviti publici na nekoliko različitih lokacija.
U Beogradskom dramskom pozorištu prvog dana samita, 19. oktobra u 20 časova predstaviće se ansambli „Venac“ i „KOLO“. Gosti iz Makedonije, ansambl „Tanec“ održaće celeovečernji koncert u petak 20. oktobra u UK „Vlada Divljan“ u 20 časova, dok će se Ansambl „LADO“ iz Hrvatske predstaviti u subotu 21. oktobra u 20 časova na sceni Kulturnog centra Lazarevac.
Ansambl KOLO i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije poklanjaju svim ljubiteljima tradicionalne umetnosti koncerte ovih prestižnih profesionalnih ansambala. Besplatne ulaznice mogu se preuzeti na blagajnama ustanova u kojima će ansambli nastupiti.
U prethodnih nekoliko godina, rad „Kola“ je podignut na sasvim novi nivo. Način funkcionisanja je unapređen do nivoa koji prepoznaje savremena produkcija. Kreirali su posebnu reklamnu kampanju da bi na pravi način proslavili 70 godina postojanja. Brend Ansambla „Kolo“ postao je prepoznatljiv kulturni brend Srbije.
„Tradicija Nova“ je prostor na kome će učesnici samita ispitati kuda mogu da idu dalje. Šta mogu da nauče, prenesu i šta bi trebalo da usvoje da bi stvorili budućnost tradicije.
Kongres, koji se dešava u sklopu ovog samita je jedinstvena prilika da se teoretičari, praktičari i kritičari skupe na jednom mestu i zajedno pokažu put unapred. Nova iskustva, međusobna saradnja i učenje od drugih pomoći će da bolje razumemo nas same, našu istoriju i kulturu i nađemo način da iskrenije komuniciramo sa našom prošlošću i kulturnim nasleđem koji mogu i treba da budu veliki izvor novih ideja za dalje stvaralaštvo. Na kongresu će učestvovati i kritičari koji će pomoći branši da bude naprednija i kvalitetnija u onome što interpretira.
Ta međusobna saradnja, komunikacija i razumevanje će dobiti svoju praktičnu primenu u radionicama koje će se dešavati tokom samita. Na njima, izvođači će uz saradnju sa umetnicima iz raznih disciplina ispitati svoju ulogu i osvojiti nove slobode u svom kreativnom izrazu. Ambicija je da se stavi akcenat na autorstvo u izrazu i da se ukloni balast interpretacije kao osnovnog metoda na koji umetnici pristupaju pri izvođenju etno plesa. Spajajući kulturna nasleđa i savremeno znanje, stvaraju novo ruho tradicije i kreću u novu eru nacionalnih profesionalnih ansambala.
Tradicija svoj puni smisao dobija kada komunicira sa današnjicom. Ta međusobna veza, ta simbioza novih znanja i starih vrednosti, jeste ono što svima pomaže da otkriju put kojim će ići dalje. Put na kome stvaraju budućnost tradicije.(Press Kolo)♦