8. MikroFAF počinje 12. oktobra!

8. MikroFAF počinje 12. oktobra!

09/10/2017 Off By

 

Osmo izdanje MikroFAF-a, međunarodnog festivala „uradi sam“ i nezavisnog kratkog filma, održaće se od 12. do 14. oktobra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11, Beograd, u organizaciji udruženja „Satibara“.

Sa fokusom na umetničkoj slobodi, samoorganizovanosti, gerilskom filmu, art brutu, low-fi filmu, eksperimentalnim formama i svim audio-vizuelnim oblicima kroz koje autori imaju potrebu da se izraze (Glasno!), festival je ove godine obeležen sloganom LOUD EDITION! Akcenat je na filmu kao sredstvu skretanja pažnje na pojave i događaje u društvu ili ličnom okruženju koje možda izjedaju tiho, a zaslužuju glasnu reakciju. Loud film nema žanrovskih ograničenja, važno je samo da je delo nastalo iz potreba da se digne glas u ime onih koji ćute.
Na konkurs je pristiglo više stotina filmova iz svih krajeva sveta: Balkana, Evrope, SAD, Kanade, Australije, Rusije, Iraka, Irana, Indije, Afrike, Južna Amerike, Kine, Japana, Mjanmara, Latvije…
63 kratka filma će se takmičiti za sledeće kategorije:

Kratki uradi sam film

Odnosi se na filmove u svim rodovima i tehnikama izrade (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni), nastalim u neprofesionalnim okolnostima, bez angažovanja profesionalnih radnika i bez profesionalnih obaveza tokom i nakon realizacije.

Nezavisni kratki film

Podrazumeva filmove koji ne odgovaraju uradi sam kriterijumima, a koji su nastali u slobodnoj produkciji, bez komercijalnih namera i producentskih pritisaka.

Loud Film

Ova kategorija namenjena je filmovima koji skreću pažnju na pojave i događaje u društvu ili ličnom okruženju koje možda izjedaju tiho, a zaslužuju glasnu reakciju. Loud film nema žanrovskih ograničenja, važno je samo da je nastao iz potrebe da se digne glas u ime onih koji ćute.

Mikropolis nagradi, ručno rađenoj statueti akademske umetnice Jelene Bošković, pridružiće se i knjige u izdanju Akademskog filmskog centra Doma kulture „Studentski grad“.

Žiri 8. MikroFAF-a:

Marko Grba
Rođen 1988. godine u Beogradu. Trenutno je na doktorskim studijama filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Napravio je nekoliko muzičkih spotova za domaće pop i rok bendove. Njegovi kratki dokumentarci „Kasno smo se sreli“ i „Bledo“ imali su svetsku premijeru na festival Visions du Réel u Nionu u Švajcarskoj.
Njegov srednjemetražni igrani film „Abdul & Hamza“, koji se bavi sudbinom izbeglica na tlu Evrope, premijerno je prikazan na festivalu FID Marsej 2015. godine i dobio specijalnu nagradu žirija u konkurenciji debitantskih filmova. Početkom aprila 2016. godine, u okviru projekta Looking China, odlazi u Kinu i snima kratki dokumentarac „Stars of Gaomeigu“, za koji dobija nagradu za najinovatiniji kratki film na festivalu Visions du reel u Nionu, 2017. godine. Bio je član studentskog ž irija na festivalu u San Sebastijanu 2016. godine. Živi i radi u Beogradu.

Dejan Petrović
Scenarista i reditelj nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova, kao i brojnih promotivnih filmova, reklamnih i muzickih spotova, kao i emisija za televiziju. U svojstvu producenta, učestvovao je u produkciji oko četrdeset kratkometražnih dokumentaraca. Osnivač je i direktor Nezavisnog filmskog centra „Filmart“, u okviru koga se realizuje nekoliko projekata, između ostalih i Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija“. Profesor je režije na Akademiji umetnosti u Beogradu, ali i član udruženja Doksrbija – Dokumentaristi Srbije. Dobitnik je nekoliko nagrada na filmskim festivalima, između ostalih i Zlatne medalje Beograda za najbolji scenario na 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu za film “Restart”.

Filip Ćetković
Rođen 1981. godine u Beogradu. Osnivač MKC Kombinat, programski urednik bioskopa „Mala Sloboda“ i višegodišnji saradnik filmskog programa Doma kulture „Studentski grad“.Bavi se prikazivanjem filmova i produkcijom kratkih formi pod etiketom „Krajnji Program“.

Pratite MikroFAF na Fejsbuku, veb-sajtu i blogu.

Ulaz na sve programe je besplatan.(Press mikroFAF)♦