Hašim Tači se žali: EU diskriminiše Kosovo, BiH, Albaniju i Makedoniju!

Hašim Tači se žali: EU diskriminiše Kosovo, BiH, Albaniju i Makedoniju!

07/10/2017 Off By
Hašim Tači u autorskom članku za portal Euraktiv žali se da je Evropska komisija zadala prošlog meseca još jedan udarac zemljama zapadnog Balkana, nakon što je predsednik Žan-Klod Junker obećao strategiju za prijem do 2025. samo Crnoj Gori i Srbiji.

Smatra da Brisel diskriminiše ostale četiri zemlje regiona.
“Prijetnja rastućim ruskim uticajem u Crnoj Gori i Srbiji ne bi trebalo da bude nagrađena od strane EU”, napisao je Tači dodajući da smatra da se iza odluke EU da ne izradi strategiju i za Kosovo, Albaniju, Makedoniju i BiH krije diskriminacija:
“Da li moram da pomenem da su tri od četiri većinski muslimanske zemlje, a tri od četiri imaju većinsku ili značajnu albansku populaciju,” Istakao je i kako ne gaji iluzije da bi Kosovo za godinu bilo spremno da postane deo EU, ali da je uznemiren činjenicom da je proces “sve samo ne pošten”, navodeći da je vizna liberalizacija jasan primer toga.
EU je uslovila viznu liberalizaciju Kosova rezultatima u borbi protiv korupcije i Sporazumom o razgraničenju sa Crnom Gorom. On je napisao da EU koristi pitanje razgraničenja kao opravdanje da bi sprečila građane Kosova da putuju slobodno.
Tači je pozvao EU da formalizuje perspektivu članstva za svih šest zemalja regiona, koje bi u suprotnom, upozorio je, skrenule s puta reformi. ♦