7. oktobar

7. oktobar

07/10/2017 Off By

1571. Španska i mletačka mornarica potukle kod Lepanta u jugozapadnoj Grčkoj tursku flotu. Poginulo oko 25.000 turskih vojnika i potopljeno 80 turskih brodova. To je bila i poslednja velika bitka s brodovima na vesla.

1806. Ralf Vedživud u Londonu patentirao indigo.

1813. Padom Beograda u turske ruke ugušen Prvi srpski ustanak i Turci uspostavili upravni aparat i organizaciju kakva je postojala pre izbijanja ustanka 1804.

–1849. Umro američki pisac Edgar Alan Po. Za života gotovo nepoznat, postao je jedan od najuticajnijih pesnika kada su vrednost njegovog dela otkrili francuski pesnici Bodler, Malarme i Valeri. Njegove kratke pripovetke smatraju se pretečom detektivskih romana.


 

 

 

 

–1885. Rođen danski atomski fizičar Nils Henrik David Bor, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1922. za istraživanja strukture atoma, jedan od osnivača atomske fizike.


1908. Nakon oslobadjanja od turske vlasti Krit se ujedinio s Grčkom. Grčka 1912. anektirala to ostrvo, a Londonskim ugovorom 1913. aneksija medjunarodno priznata.

 

 

 

–1914. Rođen Mihailo Lalić, jedan od najistaknutijih jugoslovenskih autora ratne proze.


1919. Osnovana holandska avionska kompanija KLM, najstariji postojeći avio-prevoznik u svetu.

 

 

 

–1931. Rođen južnoafrički nadbiskup Dezmond Tutu, borac protiv aparthejda, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1984, prvi crnac-nadbiskup u Južnoj Africi.


1940. Nemačka u Drugom svetskom ratu okupirala Rumuniju i preuzela kontrolu nad njenim naftnim poljima.

1949. Na području sovjetske okupacione zone proglašena Nemačka Demokratska Republika s predsednikom Vilhelmom Pikom i premijerom Otom Grotevolom.

–1953. – Umrla je srpska književnica i klasični filolog Anica Savić-Rebac, profesor Univerziteta u Beogradu. Dela: “Problemi antičke estetike”, “Antička demokratija i socijalni problemi”, “Problemi predplatonske erotologije”, komentar i prevod speva Tita Lukrecija Kara “O prirodi stvari”, mnoštvo prevoda na engleski (naročito Petra II Perovića Njegoša), nemački, francuski i italijanski.


 

 

 

–1959. Umro američki operski pevač i filmski glumac italijanskog porekla Mario Lanca.


1959. Sovjetski vasionski brod “Luna 3” prvi fotografisao tamnu stranu Meseca.

1981. Potpredsednik Egipta Hosni Mubarak postao šef države nakon ubistva Anvara el Sadata 6. oktobra.

1985. Palestinski gerilci oteli u Mediteranu italijanski putnički brod “Akile Lauro” sa oko 440 ljudi i zapretili da će ga eksplozijom uništiti ukoliko Izrael ne oslobodi iz zatvora 50 Palestinaca.

1992. Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju o formiranju medjunarodne komisije eksperata za ispitivanje ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije i izrazio zabrinutost zbog informacija o masovnom ubijanju i sprovodjenju etničkog čisćenja.

1996. Istražioci Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije izvadili iz masovne grobnice u Ovčari kraj Vukovara 200 tela.

1997. Oko 30.000 muzičara, umetnika, radničkih lidera i političara iz celog sveta stiglo u Boliviju na komemorativan skup povodom 30-godišnjice smrti Če Gevare.

2000. U Beogradu konstituisan nov saziv Skupštine Jugoslavije, Vojislav Koštunica položio predsedničku zakletvu. U narednim danima nov predsednik primio je mnogobrojne državnike.

–2000. Slovenački skijaš Davo Karničar postao prvi čovek koji je uspeo da se na skijama spusti sa najviše planine na svetu, 8.848 metara visokog Maunt Everesta.


2001. SAD i Velika Britanija počele vazdušne napade na Avganistan zbog odbijanja avganistanskih vlasti da izruče Osamu bin Ladena. Vlasti SAD optužile Bin Ladena za teroristički napad izvršen 11. septembra na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona kada je poginulo nekoliko hiljada ljudi.♦