Tužba Izedbegovićevih: Dodik treba da dokaže da je Alija bio pripadnik “Handžar divizije”

Tužba Izedbegovićevih: Dodik treba da dokaže da je Alija bio pripadnik “Handžar divizije”

05/10/2017 Off By
Članovi porodice Izetbegović tužili su predsednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog klevete i on na sudu moraće da dokaže svoju tvrdnju da je Alija Izetbegović, bio tokom 2. svetskog rata pripadnik zloglasne “Handžar divizije”, koja se borila na strani nacista.

Kako je prenio portal Faktor, Izetbegovićev sin Bakir, sadašnji član Predsedništva BiH, i ćerke Lejla i Sabina (slika gore) su preko advokata Dražena Zubaka uputili tužbu protiv Dodika Opštinskom sudu u Sarajevu i zatražili odštetu od 15 hiljada konvertibilnih maraka (oko 7,5 hiljada evra).
Povod za tužbu su izjave Dodika iz avgusta u kojima je on tvrdio da je Alija Izetbegović bio “poznat i ugledan član Handžar divizije u Drugom svetskom ratu”.
Dodik je ovo izjavio komentirišući činjenicu da je turska državna televizija TRT tada počela da snima seriju o Aliji Izetbegoviću, a po mišljenju predsednika RS to je zapravo pokušaj “pranja” njegove biografije.
Dodik je uz to optužio Izetbegovića i za ratne zločine navodeći kako je lokacija na kojoj su snimani delovi serije, nekadašnji zatvor Silos u Tarčinu kod Sarajeva, bio mučilište za Srbe i kako je Izetbegović tamo lično nadzirao njihovo zlostavljanje.
“Imajući u vidu sve to, i činjenicu da je Aliju Izetbegović, kako je saopštio Haški tribunal na dan njegove smrti, samo smrt sprečila da završi na ovom sudu i odgovara za zločine, ovo vidimo kao način da se opere njegova biografija”, rekao je tada Dodik najavivši kako će zbog toga lično podržati snimanje filma o Radovanu Karadžiću, iako je osuđen na 40 godina zatvora zbog ratnih zločina.
Dva dana nakon Dodikova istupa Bakir Izetbegović mu je odgovorio porukom kako će sve to što je izgovorio, imati priliku da dokaže na sudu.
“Alija je bio regrutovan u partizansku vojsku, a Dodik će svoje tvrdnje dokazivati na sudu”, poručio je tada Bakir Izetbegović.
Obitelj Izetbegović navodno se oslanja na službene dokumente koji jasno dokazuju Alijinu pripadnost partizanskim jedinicama u koje je mobilisan kao 18-godišnjak.(Agencije)♦