Koha Ditore: SAD se direktno uključuju u albansko srpskim odnosima

Koha Ditore: SAD se direktno uključuju u albansko srpskim odnosima

02/10/2017 Off By
Politički analitičari u Prištini smatraju da će vlasti Kosova prihvatiti velike kompromise u sljedećoj fazi dijaloga Beograda i Prištine, piše danas dnevnik Koha Ditore.

Ako se dijalog nastavi po istom modelu i sa delegacijom Prištine u istom sastavu sa Hašimom Tačijem na čelu, Kosovo će prihvatiti sve kompromise jer su ti političari već prihvatili sve kompromise od onog u Rambujeu, preko Ahtisarijevog plana i do Zajednice srpskih opština, izjavio je za analitičar Behlul Bećaj.
Koha Ditore podseća da je zvanični Beograd najavio pokretanje internog dijaloga o Kosovu, a da Priština nije ni predstavila platformu za novu fazu dijaloga. Kosovski političari se za nastak dijaloga pripremaju tako što pozivaju SAD, da se aktivno uključi u ta proces. Ministar inostranih poslova Bedžet Pacoli kaže da da je neophodno učešće SAD u dijalogu i da je “nezamislivo postizanje konačnog sporazum Kosova i Srbije bez direktnog uključivanja SAD”.
Prištinska štampa prenosi stav Davida Filipsa, iz Instituta za istraživanje ljudskih prava Univerziteta Kolumbija, da bi dijalog između Prištine i Beograda “trebalo da rezultira priznavanjem Kosova od strane Srbije”. I Fillips tvrdi da SAD treba da budu uključene u dijalog u Briselu, i da ako se Vašington ne uključi, proces bi mogao da propadne, jer bi se u tom slučaju nastavili animoziteti.
“Ako SAD ne popune ovaj prostor u regionu Balkana, ruska neoimperijalistička politika ili islamska neootomanska politika Turske, pokušaće da popune prazninu”, rekao je David Fillips.(Agencije)♦