Novosti iz NBS: Uz platnu karicu i keš kupcima

Novosti iz NBS: Uz platnu karicu i keš kupcima

29/09/2017 Off By

 

Narodna banka Srbije i Ministarstvo finansija saoštili su da će građani u narednom periodu moći da tokom kupovine robe i usluga u objektima koji se bave trgovinskom delatnošću uz plaćanje platnom karticom, istovremeno podignu i gotov novac kod prodavca na POS terminalu na samom prodajnom mestu. Ova usluga u svetu je poznata kao „cash back“.

„Cash back“ usluga može se primenjivatiu svim objektima koji se bave trgovinskom delatnošću i imaju POS terminale – prodavnice, kioske, supermarkete, megamarkete, i dr. Uslov za pružanje „cash back“ usluge je da je isplata gotovine povezana sa transakcijom kojom se plaćaju roba i usluga.
To bi značilo da bi potrošač kada u supermarketu plaća karticom robu u vrednosti od 2.000 dinara, imao i mogućnost da podigne određeni iznos dinara u gotovini (npr. 1.000 dinara), tako da obe transakcije izvrši jednim korišćenjem platne kartice na POS terminalu (u konkretnom primeru u iznosu od 3.000 dinara). Maksimalni iznos gotovine koja se može podići po pravilu se uređuje pravilima rada kartičnih sistema, pri čemu trgovac može odrediti i niži iznos, o čemu je dužan da obavesti potrošača. Takođe, pravilima rada kartičnih sistema najčešće se ne propisuje minimalna vrednost robe koja se kupuje kao uslov da bi se isplatio gotov novac.(Press NBS)♦