Berner Zajtung: Hrvatska se pretvorila u problematično dete EU

Berner Zajtung: Hrvatska se pretvorila u problematično dete EU

19/09/2017 Off By

 

Švajcarski list Berner Zajtung piše u članku o Hrvatskoj kao o “novom problematičnom detetu Evropske unije”, čije ponašanje otkako je ušla u EU 2013. godine izgleda kao “antireklama za proširenje”.

“U Hrvatskoj čak i smrt intelektualnih veličina izaziva bujicu žestokih emocija. “Lažljivac”, “veleizdajnik”, “jevrejski rasist” i “antihrist” zapravo su bezazlenije uvrede koje su preplavile hrvatski internet nakon smrti renomiranog publicista Slavka Goldštajna”, piše Berner Zajtung i poziva se na Index, koji je konstatirao da je Goldštajnova smrt izazvala niz mrziteljskih reakcija koje ukazuju na fašizaciju hrvatskog društva.
“Doista se čini da su se horizonti u Hrvatskoj nakon ulaska u EU 2013. suzili umesto da se prošire. Propovedi nacionalističkih sveštenika pune mržnje protiv nekadašnjih partizana i srpske manjine idu ukorak sa spaljivanjem manjinskih novina i višemesečnim debatama o tome treba li da bude dopuštena spomen-ploča sa “Za dom spremni”, pozdravom fašističkih ustaša”, navodi švajcarski list, i konstuje da je predsednica Kolinda Grabar-Kitarović svojom izjavom o “starom hrvatskom pozdravu” relativizirala ustašluk.
Za premijera Andreja Plenkovića piše da se čini kako je “izgubio kontrolu nad besom nacionalističkog krila svog konzervativnog HDZ-a”, i da “njegove promjenjive reakcije intenziviraju sliku zemlje koja nije samo posvađana sa susjedima, nego i sama sa sobom”.
List podseća se da je nekad Hrvatska bila ljubimica Zapada, naročito Nemačke koja je diplomatski podržala hrvatsko priznanje, i da je premijer Ivo Sanader zemlju kasnije usmerio prema NATO-u i EU-u, “pre nego što su ga srušili brojni korupcijski skandali”.
Berner Zajtung piše da se pod vodstvom “socijaldemokratskog premijera Zorana Milanovića Hrvatska spoticala po ulasku u EU” i podseća na skandal oko lex Perković, koji je Hrvatska ukinula pod pritiskom ostalih članica Unije.
“Hrvatska igra u gostima unutar EU-a ni do danas nije postala priča o uspehu. Baš suprotno: zemlja se pretvorila u problematično dete EU-a. Brisel je već dvaput morao interveniše zbog trgovinskih sankcija Hrvatske bivšem ratnom protivniku Srbiji”, piše švajcarski list i ponašanje Hrvatske prema susedima opisuje kao “balkansku tvrdoglavost”:
“Obzir prema nacionalističkoj osetljivosti u unutrašnjoj politici otežava Zagrebu kompromise sa susedima.
” Konstatira se da Hrvatska “nije sposobnna da rješi konflikte sa susedima u kooperativnoj atmosferi” pa se navode primeri o razgraničenju sa Slovenijom i odnosi s Mađarskom i BiH.
Berner Zajtung svoj članak o Hrvatskoj završava citiranjem bivše ministarke spoljnih poslova Vesne Pusić, koja je izjavila da je Hrvatska “na svim stranama bezrazložno upala u diplomatsku defenzivu”, i dodaje kako se u Briselu Hrvatsku sve više gleda kao na članicu koja stalno “izaziva nevolje”.(Index.hr)♦