Saopštenje o fizičkom maltretiranju naše novinarke Ranke Čičak u Narodnom pozorištu posle proslave Dani RS u Srbiji

17/09/2017 Off By
  • glavni i odgovorni urednik Branislav Petrovski
    17. septembar 2017

Preksinoć, za vreme obeležavanja Dana RS u Srbiji u Narodnom pozorištu, radnik obezbeđenja pozorišta Zoran Joksić tukao je nogama i rukama i vukao, zajedno sa , za nas momentalno, nepoznatim kolegom, po stepeništu Pozorišta našu urednicu Ranku Čičak. O tome smo obavestili organizatore događja ali oni se nisu oglasili.
Ranka Čičak je bila akreditovana za ovaj događaj, žena je i ima 76. godina.
Kada muž udari šamar supruzi, policija odmah interveniše. A kada novinara tuče neki siledžija ili ti “radnik obezbeđenja” nikom ništa.
Mi kao redakcija o ovome ćemo obavestiti celokupnu javnost Vladu, ministarstva i sve releveantne institucije i tražićemo zaštitu za naše radnike.Čekamo i vašu reakciju. .
B.Petrovski
Izjava Ranke Čičak:

Redakcija me je akreditovala da pratim manifestaciju “Dani Srpske u Srbiji” na dobijeni mejl Kecmanovic.t@predsedništvors.bg.rs. Posle priredbe, zajedno sa koleginicom Radom Komazec pošla sam po izjavu od predsednika Milorada Dodika koji je, zajedno sa grupom zvanica otišao u salon na drugom spratu. Komazecova je ušla a mene su dva tipa u tamnim odelima zaustavila na ulazu. Jedan, oslovljavajući me kao da sam drolja, “opeti si došla”, ili tako nekako. Bila sam iznenađena. Nije mi pomoglo to što sam rekla da sam akreditovana novinarka. Smejali su mi se u lice. Uhvatili su me za ruke i počeli da me vuku nadole po stepeništu. Pala sam. Jedan od njih nogama me šutirao. I dalje su se smejali. Očigledno je bilo da žele da me izbace iz zgrade. Odjednom su prestali da me vuku i nestali. Videli su Nikolu Selakovića kako silazi. Rekla sam Nikoli da me tuku. Pitao ko. Ali nikoga nije bilo. Ne znam šta je on pomislio ali stvarno nikoga na stepeništu nije bilo. Otišao je i oni su se opet pojavili. Opet isto, gurali su me, psovali, šutirali.
Govorila sam im i dalje da sam akreditovana, nije vredelo. Zatim sam potražila koleginicu, a treći, uglavno pasivni član, rekao mi je da je ona otišla dole (slagao me) i ja sam pošla sama dole.
Pošto sam shvatiula da me slagao vratila sam se. Više ih nije bilo. Srela sam Dodika i rekla sam mu da me je obezbeđenje tuklo. Mislila sam da su to njegovi ljudi. Rekao mi je da me njegovi ljudi sigurno nisu tukli.
Posle Dodika uz pomoć koleginice koju sam pronašla otišla sam iz Narodnog pozorišta.
Moj urednik je odmah poslao mejl organizatoru kod koga sam bila akreditovana, ali on se nije javljao.
Obavestila sam našu pravnicu i o događaju. Ona je odmah reagovala i iz Narodnog pozorišta dobila informaciju da me je njihov radnik obezbeđenja pobrko sa nekom ženom koja prati događaje i koktele kako bi jela. Dobila je i ime. Zove se Zoran Joksić.
Ranka Čičak