Johanes Han: problem Srbije i Kosova ne može da uđe u EU “na mala vrata”!

Johanes Han: problem Srbije i Kosova ne može da uđe u EU “na mala vrata”!

15/09/2017 Off By
Evropski komesar za proširenje i evropsku politiku Johanes Han, koji danas boravi u Beogradu, poručio je da Srbija mora sama naći rešenje za odnose s Kosovom i da Brisel ne želi taj problem “na mala vrata” da uvede u EU.

Han je na predavanju “EU-Srbija: Strateško partnerstvo za budućnost” rekao da je normalizacija odnosa s Prištinom pitanje koje “direktno utiče na dalji napredak Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji” i pozdravio ideju srpskog predsednika Aleksandra Vučića da pokrene institucionalni dijalog o Kosovu.
“Proširenje se temelji isključivo na zaslugama svakog kandidata, vi držite ključeve vrata Unije, ali EU mora da vidi stalnu, održivu, nepovratnu normalizaciju odnosa s Prištinom pre konačnog pristupa EU”, ukazao je evropski komesar za proširenje i susedsku politiku na predavanju članovima Nacionalnog konventa o EU i ambasadorima država članica.
“Ne želimo da uvedemo to pitanje kroz mala vrata u EU”, poručio je Han naglasivši kako nije došao u Beograd da uverava političke vođe Srbije i Kosova o neophodnosti dijaloga niti da im ponuditi “gotovo rješenje”.
On je rekao da uzajamno pružanje ruku drugoj strani treba posmatrati kao “veliku istorijsku priliku” za pronalaženje trajnog rešenja jer kosovsko pitanje “već previše dugo proganja” i Srbiju i regiju.
“Biti patriot i član EU nije u suprotnosti, to su dve strane istog novčića. Ali, ako propustite susret s istorijom, drugi će umesto vas donositi odluke na vašu štetu”, upozorio je visoki funkcioner EU.
Rekao je i da “pomirenje ne znači negiranje činjenica i odgovornosti za počinjeno”, već da bi se izvlačenjem pouka iz istorije izgradila bolja budućnost”, ocenivši da su za to potrebni “vizija, hrabrost i osećaj za realnost”.
“Očekujem da u narednih 12 do 24 meseca budu otvorena sva poglavlja, ali je neophodno ispuniti uslove koji će pojačati zamah”, rekao je on, sugerirajući kojim se obvezama u pregovaračkom procesu Beograd prvo mora da se pozabavi.
Johanes Han danas se sastao s predsednikom Aleksandrom Vučićem.♦