Nemačka štampa: SAD naoružavale sirijske pobunjenike oružjem sa Balkana

Nemačka štampa: SAD naoružavale sirijske pobunjenike oružjem sa Balkana

14/09/2017 Off By

 

Američka vojna baza u jugozapadnoj Njemačkoj korištena je kao transportna tačka za pošiljke naoružanja sirijskim pobunjenicima još od 2013 .godine, prenosi Dojče vele pisanje nemačkih medija.

U ovim medijskim izvještajima navodi se da su privatnici pri američkoj vojsci kupovali oružje uglavnom u zemljama istočne Evrope. Reč je o oružju ruskog dizajna koje je bilo vredno više stotina miliona dolara, a napravljeno je u fabrikama Bosne i Hercegovine, Srbije, Kazahstana i Češke Republike.
Ovo oružje zatim je usmeravano prema američkim komandnim centrima u Turskoj i Jordanu. Sa tih pozicija oružje je transportovano prema sirijskom regionu kroz luke u Rumuniji i Bugarskoj ili korištenjem američke baze u Nemačkoj kao transportne tačke, navodi se u izvještaju.
Reč je o programu naoružavanja sirijskih pobunjenika na severu ove zemlje što je bio plan Odela za odbranu SAD-a. Sirijski pobunjenici naoružavani su za borbu protiv ISIS-a u Raqi.
U izveštaju se navodi da su SAD bazu u Njemačkoj koristile za transport naoružanja pobunjenicima bez znanja nemačkih vlasti, zbog čega su prekršeni zakoni ove zemlje.
Podaci u ovom medijskom izveštaju prikupljeni su uvidom u mejlove američke vojske, zatim kroz intervjuje sa “zviždačima”, i kroz zvanične dokumente i baze podataka SAD-a.
U zvaničnom saopštenju SAD su negirale korištenje baze u Nemačkoj za naoružavanje sirijskih pobunjenika.♦