Zagreb: novinari traže da Plenković osudi paljenje Novosti

Zagreb: novinari traže da Plenković osudi paljenje Novosti

14/09/2017 Off By
Hrvatsko novinarsko društvo osudilo novo spaljivanje Novosti, čiji je izdavač Srpsko narodno vijeće. Od premijera se traži da osudi pretnje.

U saopštenju HND navodi se da dosad nije bilo reakcija najviših državnih organa na ranije optužbe protiv novinara Novosti da šire mržnju i da su podsticali na paljenje šumskih požara u Hrvatskoj ovoga leta, iako je strukovno udruženje upozorilo da je reč o huškanju na novinare.
Pošto su nedavno članovi desničarske Autohtone-hrvatske stranke prava pred centralom SNV spalili nekoliko primeraka nedeljnika uz ponavljanje optužbi za širenje mržnje i podsticanje na paljenje šuma, premijer Andrej Plenković je, navodi udruženje, “lakonski izjavio da to nije problem, jer je reč o pripadnicima minorne stranke”.
Pripadnici te stranke i su juče optužili Novosti za širenje mržnje i tražili prestanak njegovog sufinansiranja iz državnog budžeta.
“HND zahteva da premijer Plenković konačno jasno osudi prijetnje novinarima Novosti, kao i svim drugim novinarima, što nikad do sada nije učinio. Izbegavanje izricanja jasnog stava o neprihvatljivosti napada na novinare podstiče nasilje prema njima koje počinje uvredama i pretnjama, nastavlja se spaljivanjem novina, a završava fizičkim napadima na novinare”, upozorilo je strukovno udruženje.(Agencije)♦