Niš: Pošao je Karavan igre – jesenji poklon ljubiteljima baleta u Srbiji

Niš: Pošao je Karavan igre – jesenji poklon ljubiteljima baleta u Srbiji

06/09/2017 Off By

Ranka Čičak

Danas je iz Niša kroz Srbiju krenuo Karavan igre. On će od septembra do decembra proći i kroz Kragujevac, Pirot, Suboticu, Vranje, Novi Pazar, Negotin, Kraljevo, Vršac, Šabac, Valjevo, Užice, Čačak, Zrenjanin i Smederevo. U svakom će se gradu zadržati po tri dana i približiti publici klasičan balet i savremenu igru.


Biće tu koncerata, predavanja, filmova. Organizuju ga Nacionalna fondacija za umetničku igru i Beogradski festival igre uz podršku Fondacije Art Mentor iz Lucerna i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Srbije. Pokrovitelj je predsednica Vlade Ana Brnabić.
Na Konferenciji za novinare premijerka je rekla da je balet budućnost srpske kulture, jer će našu zemlju dostojno predstaviti u celom svetu:
– A ceo ovaj projekat organizovala je Aja Jung, predsednica Fondacije i Beogradskog festivala igre. Ona se pobrinula za donacije i finansijsku podršku Švajcarske. Zato mi je čast da budem pokrovitelj Projekta.
Aja Jung potdsetila je sve prisutne da zemlje Evrope visoko cene balet i da je on njihovo ogledalo kulture.
Novinare je zanimalo koliko će Vlada uložiti dogodine u kulturu, a premijerka je odgovorila da će se to preciznije znati krajem godine kada se bude pravio budžet. Ana Brnabić je zadovoljna što će se već idućeg meseca otvoriti renovirani Muzej savremene umetnosti, a dogodine toliko dugo čekani Narodni muzej.
Nacionalna fondacija za umetniču igru je za ovaj Karavan uložila veliki deo sopstvenih resursa, od filmskog i foto arhiva, do angažmana brojnih igrača , koreografa, pedagoga, repetitora, istoričara igre, kompozitora, baletskih kritičara, učenika baletskih škola. Svi su programi za publiku besplatni. Interesovanje je veliko, a očekuje se u svakom gradu najmanje po 3.000 posetilaca i učesnika svih generacija.
Nacionalna fondacija za umetničku igru je osnovana 2009. godine rešenjem Ministarstva kulture. Fondacija stvara uslove za rad sa mladim talentima. Koristi iskustva Beogradskog festivala igre koji traje već petnaest godina i jedan je od najpopularnijih na svetu.

Fondacija je pokrenula i profesionalnu baletsku školu koja radi po najvišim svetskim baletskim standardima.(foto BERB)♦