Aktuelno: Kakva je razlika između atomske i hidrogenske bombe!?

Aktuelno: Kakva je razlika između atomske i hidrogenske bombe!?

04/09/2017 Off By
Hidrogenska bomba može da bude i do hiljadu puta snažnija od atomske bombe kakve su tokom Drugog svetskog rata Amerikanci bacili na Hirošimu i Nagasaki.

Severna Koreja izvela je nuklearnu probu bacivši hidrogensku bombu i pokazala je svoje moćno nuklearno naoružanje i zaprepastila svet.
Znalo se kako Kim Jong-Un radi na nuklearnom programu naveliko, ali iznenadili su mnoge bacivši ovu termonuklearnu bombu koja je jedno od najrazornijih oružja u svetu.
Najveća razlika između hidrogenske i atomske bombe je u procesu detonacije. Za atomsku bombu kakva je bačena na japanske gradove eksplozivna snaga dolazi kao rezultat iznenadnog oslobađanja energije nakon razdvajanja jezgre teškog metala kao što je plutonij. Taj proces je poznat kao fisija, piše Dojče Vele.
Nekoliko godina pošto je u Novom Meksiku proizvedena prva atomska bomba, SAD je razvio oružje koje se zasnivalo na tehnologiji atomske bombe, no proširili su proces detonacije kako bi se stvorila jača eksplozija. To oružje nazvali su termonuklearnom bombom.
Za termonuklearnu bombu proces detonacije sastoji se od nekoliko delova. Počinje s detonacijom atomske bombe, a prva eksplozija stvara temperaturu od milion stepeni čime se osigurava dovoljno energije da se dva svetlosna jezgra približe dovoljno blizu da spoje drugu fazu poznatu kao fuzija.
Stručnjaci smatraju da je bomba koju je Severna Koreja danas testirala drugačija je od onih ranijih čime su došli do zaključka da se radi o hidrogenskoj bombi.(Agencije) ♦