LSV: Ne davati garancije za Mladićevu privremenu slobodu

LSV: Ne davati garancije za Mladićevu privremenu slobodu

03/09/2017 Off By
Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije da ni u kom slučaju ne uputi zahtev za puštanje na privremenu slobodu haškog optuženika Ratka Mladića, navodi u pisanoj izjavi medijima njen lider Nenad Čanak.

-Kao što je poznato, optužnica Tribunala za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugolaviji tereti Mladića za zločin genocida, progon na političkoj, verskoj i nacinalnoj osnovi, istrebljenje kao zločin protiv čovečnosti, deportacije, uzimanja talaca i ostala nehumana dela.
Mladić je četrnaest godina bio jedan od najtraženijih begunaca na Interpolovoj poternici, i tek je maja 2011. godine uhapšen u okolini Zrenjanina.
Srbija se godinama suočavala sa brojnim problemima vezanim za Mladićevo skrivanje.
Ratovi devedesetih godina na svetlost dana vratili su masovne zločine protiv čovečnosti i predstavljaju tamnu stranicu u istoriji balkanskih naroda. Suđenje optuženicima za ratne zločina prilika je da se cele nacije i države suoče sa zločinima, koji su često činjeni u njihovo ime.
Bilo kakva garancija za privremeno puštanje na slobodu Ratka Mladića, koju bi dale vlasti Srbije, predstavljala bi nedobronameran gest, koji bi naneo veliku štetu međunarodnoj poziciji Srbije i uveliko narušio odnose naše i susednih država, piše Nenad Čanak.♦