Danas: Grčki šef diplomatije gost Makedonije

Danas: Grčki šef diplomatije gost Makedonije

31/08/2017 Off By

 

Makedonski šef diplomatije Nikola Dimitrov izjavio da je Makedonija spremna da uđe u NATO pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM) pod kojim je primljena i u članstvo UN.

On kaže da je Skoplje, saglasno Privremenom sporazumu o uređenju međusobnih odnosa sa Grčkom, spremna da za ulazak u NATO prihvati privremenu referencu koja se koristi u UN.
“Ubeđeni smo da će to doprineti razumijevanju u našoj javnosti jer kada blokirate svog suseda dugi niz godina, reakcija je defanzivnost”, rekao je Dimitrov uoči posete Makedoniji šefa grčke diplomatije Nikosa Kozijasa.
On navodi da učlanjenje u NATO ne zavisi samo od Grčke, već i od toga koliko će brzo Makedonija uspeti da otkloni kritike koje je dobila na Samitu u Varšavi u delu odgovornosti, vladavine prava i slobode medija. Dimitrov je najavio da će Makedonija, koja sebe vidi kao članicu Alijanse, u narednom periodu uvećati svoje učešće u međunarodnim mirovnim misijama za 20 odsto, a budžet za odbranu za 0,2 odsto, sa željom da dosadašnji jedan odsto BDP na kraju mandata ove Vlade dostigne 1,8 odsto BDP-a.
Grčki šef diplomatije doputovaće danas u Skoplje, gde će se, osim sa Dimitrovim, sastati i sa predsednikom Makedonije Đorgom Ivanovim, premijerom Zoranom Zaevim i potpredsjednikom Vlade za odnose sa EU Bujarom Osmanijem, kao i sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.
Zbog spora sa Grčkom u vezi sa imenom Makedonija, koja tako naziva svoju istoimenu oblast na severu svoje teritorije, Makedonija je u UN primljena pod imenom BJRM. Makedonija i nakon punih 25 godina od proglašenja samostalnosti još nije postala članica EU i NATO. Iako je ispunila sve kriterijume za punopravno članstvo u NATO na Samitu Alijanse u Bukureštu u aprilu 2008. godine, Makedonija je dobila samo uslovni poziv, nakon što je Grčka zbog spora sa imenom blokirala prijem.♦