Podgorica: pao Vaso Ulić – najveći australijski narko diler!

Podgorica: pao Vaso Ulić – najveći australijski narko diler!

30/08/2017 Off By
Tužiteljka Mira Samardžić odredila je pritvor od 72 časa Podgoričaninu Vasu Uliću (58), koji je juče uhapšen zbog sumnje da je umešan u međunarodni šverc droge.


Ulić je označen kao vođa narko-kartela koji je krijumčario drogu u Australiju, a pod budnim okom policijskih službi sveta bio je više od 20 godina. On je to, kako izjavio njegovi podgorički advokat, danas negirao.
Prema saznanju Dnevnih novina, Ulić je uhapšen dok se šetao u podgoričkom tržnom centru Delta.
On je nekoliko godina bio pod nadzorom Odseka za borbu protiv droge Uprave policije Crne Gore, Savezne policije Australije, Komisije za kriminal Australije i australijske Carine i to u periodu od jula 2007. godine do maja 2008. godine.
“Samo u navedenom periodu prikupljeni su dokazi koji ukazuju na sumnju da je Ulić bio vođa kriminalne organizacije, i da je u dužem vremenskom periodu organizovao krijumčarenje velikih količina narkotika iz drugih država na teritoriju Australije, gdje se vršila dalja prerada i distribucija, odnosno prodaja droge”, ističu u podgoričkoj policiji.
Ulić je, kako se sumnja, prethodnih godina organizovao krijumčarenje 60 kilograma MDMA iz drugih zemalja u Australiju, gdje su članovi njegove kriminalne grupe vršili preradu MDMA, odnosno proizvodnju tableta ekstazija, koje su bile namijenjene daljoj prodaji na ilegalnom narko tržištu Australije.
Ko je Vaso Ulić rođen je 1960. godine u Podgorici, a 1979. godine je otišao u Sidnej.
Australijski mediji godinama tvrde da je šef jednog od najvećih svetskih narkokartela.
Tamošnji mediji pišu da se taj kartel bavi švercom heroina, kokaina, metamfetamina i kanabisa i godišnje, samo u tu zemlju, uveze oko šest tona droge. Povezivan je i sa švercom oružja i pranjem novca, a za centre operacija označene su još Španija, Holandija, Srbija i Crna Gora.
U novembru 2004. godine Ulić je optužen za učešće u švercu 160 kilograma ekstazija koji je stigao u Australiju iz Belgije skriven u kontejneru sa namještajem. Procijenjena vrednost zaplijene je bila 50 miliona australijskih dolara.
Vaso Ulić je 2005. napustio Australiju te od tada živi u Podgorici, odakle je nastavio, prema pisanju australijskih medija, da vodi narko-biznis.
Inače ime Vase Ulića i njegovog brata Nikole spominje se i u istrazi oko pokušaja atentata na Vuka Draškovića u Budvi 1999. godine.
Oni su bili označeni u medijim kao ključni svjedoci ali se nikada nesu odazvali pozivima suda ni u Crnoj Gori ni u Srbiji.
Ulići su u to vreme boravili u Italiji i nisu bili dostupni pravosudnim organima, tako da je njihova uloga u pokušaju atentata na lidera SPO-a ostala nerasvijetljena.(Agencije)♦