Skaj Njus: fotografije ruskih agenata – dokaz o umešanosti Rusije u pokušaj državnog udara u Crnoj Gori

Skaj Njus: fotografije ruskih agenata – dokaz o umešanosti Rusije u pokušaj državnog udara u Crnoj Gori

30/08/2017 Off By

 

Medijska kuća Skaj Njus objavila je fotografije za koje tvrdi da su dodatni dokaz umešanosti Rusije u pokušaj državnog udara u Crnoj Gori i pokušaj atentata na tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića, prenose podgorički mediji.

Fotografije su, kako se navodi, snimljene kao deo tajne operacije u danima nakon neuspelog državnog udara u Crnoj Gori. Fotografije je snimila neimenovana evropska bezbednosna služba u Srbiji.
Fotografije prikazuju dvojicu Rusa optuženih za planiranje državnog udara – Edurada Šišmakova i Vladimira Popova, kako navodi Skaj Njus pripadnike ruske obavještajne službe – GRU.
Na jednoj fotografiji Šišmakov se sastaje s državljaninom Srbije, Aleksandrom – Sašom Sinđelićem koji je naknadno uhapšen u Crnoj Gori i koji je u crnogorskom tužilaštvu priznao umešanost u pokušaj državnog udara i da je radio kao agent za dvojicu Rusa.
Na drugoj fotograiji Šišmakov i Popov su prikazani, kako se pretpostavlja, na klupi u jednom beogradskom parku.
Mediji podsjećaju da je državni udar planiran u noći 16. oktobra 2016., na dan održavanja parlamentarnih izbora kada je planiran i proruski miting ispred zgrade crnogorskog parlamenta.
Organizatori državnog udara, obučeni kao policajci, trebali su da uđu u zgradu parlamenta i da otvore vatru na proruske protestante kako bi izgledalo da policija puca na vlastite građane. Nezavisno od toga, premijer Milo Đukanović trebao je da bude ubijen kako bi na vlast došao proruski političar.
Bezbednosni izvori potvrdili su da ove fotografije služe kao dodatni dokaz upletenosti Rusije u pokušaj državnog udara u Podgorici i očitu agresiju na evropsku državu.
Moskva je, navodi Skaj Njus, stalno negirala bilo kakvu upletenost u pokušaj državnog udara, a ministar vanjskih poslova te države, Sergej Lavrov, nazvao je tu povezanost apsurdom.
Pred Višim sudom u Podgorici već je počeo postupak protiv organizatora i učesnika u državnom udaru. Dva puta je prekidan zbog zahteva osumnjičenih za izuzećem glavnog specijalnog tužitelja Milivoja Katniča, a zatim kako bi se advokati bolje upoznali s tužiteljskim zahtevom. Nastavak je zakazan za početak oktobra.
Među optuženicima su dva ruska državljana, devetero srpskih i troje crnogorskih državljana, među kojima su i dvojica čelnika opozicionog prosrpskog Demokratskog fronta, Andrija Mandić i Milan Knežević.
Četvorici se sudi u odsutnosti. Među njima su dvojica Rusa, Šišmakov i Popov, optužena za planiranje zavere.(Vijesti.ba)♦