Zorana Mihajlović: Zakon o rodnoj ravnopravnosti spreman za Skupštinu

Zorana Mihajlović: Zakon o rodnoj ravnopravnosti spreman za Skupštinu

29/08/2017 Off By

 

– Ne postoji nijedan razlog niti je iko tražio da se Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti, na kome smo radili više od dve godine i koji će se uskoro naći na Vladi Srbije, bude usvajan po hitnoj proceduri“, izavila je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost dr Zorana Mihajlović.

-Naprotiv, svi poslanici bi trebalo da se dobro upoznaju s ovim predlogom zakona jer je reč o izuzetno važnom zakonu koji se tiče svakog pojedinca i oko kog smo kao predlagači zakona ostvarili društveni konsenzus. Uverena sam će ovaj zakon, pošto ga Vlada Srbije izglasa i uputi parlamentu na usvajanje, dobiti podršku ogromnog broja poslanika, kao što već danas ogroman deo našeg društva podržava ovaj predlog zakona“, istakla je Mihajlovićeva.
Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost kaže da se od samog početka rada na ovom zakonu zalagala da se on pripremi temeljno i uz širok društveni konsenzus, jer je ovo oblast koja dotiče celo društvo i nije pitanje jednog ministarstva.
„Usvajanje zakona o rodnoj ravnopravnosti od suštinskog je značaja za dalji napredak Srbije. Sada, kada smo dobili pozitivna mišljenja republičkih institucija, predstavnika privrede, nezavisnih institucija i organizacija civilnog društva, on je spreman da se nađe pred poslanicima“, rekla je Mihajlovićeva.
Ona je podsetila da je prvobitni predlog zakona upravo ona, kao predlagač, povukla iz skupštinske procedure, smatrajući da tako važan dokument mora da dobije podršku celog društva.
„Obavili smo konsultacije sa svima i obezbedili smo širok društveni konsenzus. S druge strane, svesni smo i da mnogi govore o rodnoj ravnopravnosti i boljem položaju žena, ali da kada treba usvojiti ovako važan zakon i krenuti u njegovu primenu, pojavi se otpor, poput predloga da se rad svih onih koji su dve godine radili na ovom zakonu poništi i da se zakon vrati na početak i piše ponovo. Protiv toga ću se boriti“, istakla je potpredsednica Vlade.
Ona je podsetila da je zakon usaglašen sa međunarodnim ugovorima, opšteprihvaćenim standardima i direktivama EU, koji će Srbiju svrstati u red modernih i razvijenih zemalja.
„Rodna ravnopravnost je pitanje kulture, razvoja i budućnosti jedne zemlje. Želimo Srbiju na tom putu“, zaključila je Mihajlovićeva.♦