Zbog ustaške ploče – Srbi izlaze iz hrvatske vlade?

Zbog ustaške ploče – Srbi izlaze iz hrvatske vlade?

27/08/2017 Off By

 

PLOČA s ustaškim pozdravom ostaje u Jasenovcu do daljnjeg, poručio je hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, a prenosi portal Index.hr.

Index je razgovarao s Miloradom Pupovcem koji je rekao kako ploča mora ići iz Jasenovca.
“Što se tiče ploče, ona ne može ostati tamo. Postignut je dogovor s koalicijskim partnerima koji se treba ispoštovati. Nikakva odgoda ne dolazi u obzir. Za to postoji jasan ustavnopravni okvir na temelju presuda domaćih sudova u slučaju pozdrava “Za dom spremni”. Postoji presuda Ustavnog suda, kao što postoji i zaključak Odbora za Ustav, koji je obavezujući”, rekao je Pupovac.
“Nikakve nove zakonodavne okvire za ovu stvar ne treba stvarati i donositi. To ne može biti ni izlika ni razlog za odgodu. Onaj koji je izricao i koji izriče pozdrav “Za dom spremni” je sljedbenik ustaškog režima i vladanja. Tolerirati taj pozdrav u Jasenovcu gdje je bio koncentracijski logor, za SDSS je nemoguće i neprihvatljivo”, smatra Pupovac.
Na pitanje znači li ovo da izlazi iz vlade Pupovac je odgovorio:
“Čuli smo izjavu ministra iz vlade, ali želimo još čuti i mišljenje premijera. Tada ću vam odgovoriti jesmo li i dalje u ovoj vladi. Naš stav je jasan. Razgovarali smo s premijerom i jasno se dogovorili što treba učiniti s njom. Dogovor je bio da se ploča makne”, rekao je Pupovac za Index.
Reagirao je i klub zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS)
“Za uklanjanje te ploče postoji dostatan ustavno-pravni okvir. Doneseno je više presuda pred hrvatskim sudovima prema kojima se korištenje tog pozdrava sankcionira, donesena je i presuda Ustavnog suda u istom pitanju te je za Vladu i njezina tijela obavezujući zaključak Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora donesen početkom ove godine”, navodi se u saopštenju predsednika kluba Borisa Miloševića.(Index.hr)♦