Ljubljanski dnevnik Delo: Balkan i dalje žarište krize

Ljubljanski dnevnik Delo: Balkan i dalje žarište krize

25/08/2017 Off By
Balkan bi mogao da pripremi teren za narednu evropsku krizu, ocenjuje slovenački list Delo u današnjem broju. Komentarišući diplomatski spor između Srbije i Makedonije, ljubljanski dnevnik ocenjuje da je odluka Beograda o povlačenju osoblja iz Ambasade Srbije u Skoplju delimično pokušaj pritiska Srbije na Makedoniju da glasa protiv prijema Kosova u Unesko.

“Srbija i Makedonija imaju različite stavove po pitanju rešavanja albanskog pitanja. Makedonska vlada nema drugi izbor sem da omogući velikoj etničkoj albanskoj zajednici da učestvuje u kreiranju inostrane i domaće politike, osim ako ne želi da žrtvuje stabilnost zemlje”, piše ljubljanski list.
“U međuvremenu, vlasti u Srbiji preferiraju aneksiju Kosova ili barem podelu svega na ono što je srpsko i ono što je albansko”, navodi dalje Delo. Slovenački list piše i da Srbija, kao tradicionalni saveznik Rusije na Balkanu, verovatno “pokušava da pomogne Moskvi u njenim naporima da spreči čitav region da uđe u EU i NATO”.
“Posle neuspelog pokušaja državnog udara s ciljem da se spriječi članstvo Crne Gore u NATO, novi cilj Rusije je Makedonija”, ocenjuje Delo. Ljubljanski list dalje podsjeća i da su pregovori SAD i Makedonije intenzivirani kako bi ta zemlja već naredne godine postala 30. članica NATO. Taj list, pak, zaključuje da bi “rizična fudbalska utakmica” pomenuta u naslovu članka, mogla dovesti do nove evropske krize na Balkanu.
“Region zamrznutih sukoba i novih sporova je i dalje bure baruta”, ocjenjuje list.(Agencije)♦