SKUPŠTINA SRBIJE O BUDŽETU: ZAŠTO SAMO CRKVA NE PLAĆA POREZ?

22/12/2014 Off By

SKUPŠTINA⇒Nebojša Stefanović ministar MUP-a: Zajedno sa tužilaštvom upravo proveravamo ljude iz Fonda za kapitalna ulaganja SAPV, Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj, Fonda za razvoj APV, osnivanje Tesla banke u Zagrebu, koja je koštala preko 25 miliona dinara građane Srbije, da ne govorim detalje, jer će se sve završiti na sudovima. Poslednji slučaj s Zavodom za izgradnju Novog Sada oštetio je građane za 4 miliona evra

nebojsa-stefanovic1(1)

Nebojša Stefanović

Ranka Čičak

NA OBRAZLOŽENJE budžeta koji je podneo ministar finansija, Dušan Vujović, prvi je reagovao poslanik LSV, Nenad Čanak. On je upozorio da će polovina planiranog budžeta ići na otplatu starih dugova, pa će se već uskoro morati rebalansirati budžet sa bar još dve milijarde, kako bi se moglo funkcionisati.
Čanak kaže da od 2006 godine do danas ni jedna vlada nije poštovala Ustav Srbije o finansiranju AP Vojvodine. Vojvodina, koja po srpskom Ustavu treba da ima minimalno 7 posto budžeta Srbije, neispunjavanjem te ustavne obaveze , oštećena je za preko 1 milijardu evra:
– Toliko duguje Srbija svojoj rođenoj AP Vojvodini po svom rođenom Ustavu, a Ustavni se sud o tome nikada nije oglasio. Podsetiću vas, to je novac koji bi bio dovoljan za izgradnju kanalizacije u 400 vojvođanskih mesta gde ona nedostaje, dovoljan za zapošljavanje 200 hiljada nezaposlenih, dovoljan da Vojvodina sama otkupi Naftnu industriju Srbije, tojest vojvođansku naftu i to 2 puta. Pošto deo novca samo prođe kroz Vojvodinu, ona zaista raspolaže samo sa 27,5 milijardi dinara.To je manje od one 33 milijarde planirane za pokrivanje dugova gubitaša u Srbiji. Takav je odnos Srbije prema Vojvodini, da više plaća gubitaške firme nego AP Vojvodinu, koja je u svom agraru zbog poplava imala ogromne štete. Pitam, zašto se uzima od vojvođanskih paora, od nastavnika koji štrajkuju danas, a ne uzima se, reciimo od Crkve? Ona je van fiskalnog sistema ove zemlje. Crkvama, a najviše SPC vraćen je ogroman imetak u nekretninama. Pitam – zašto samo crkva ne plaća porez? Zašto ona ne plaća porez na imovinu kao svi ostali? Ako mogu političke stranke da štede, ako to moraju penzioneri i svi ostali, zašto ne mora crkva?
Čanak je pitao i zašto je rudna renta koja se naplaćuje NIS – u 3 posto na izvađenu naftu i gas, a zakonska obaveza je 7 posto. U okruženju je rudna renta 10 do 20 posto, u Rusiji 17 posto:
– Govorili su nam da će nam se Rusi za tako nisku rudnu rentu odužiti blokiranjem nezavisnosti Kosova, zatim Južnim tokom, ali od svega toga ništa. Zbog toga pitam- zašto se ne pregovara o rudnoj renti? Zašto se ne razgovara o ukidanju posrednika pri kupovini gasa? Čemu služe posrednici, kad Srbija kupuje gas od Rusije u uslovima da je to košta više od 20 miliona evra godišnje, a posrednici ne služe ničemu. Od 2004 do 2007 godine uopšte nisu postojali i sve je funkcionisalo . Oni su vraćeni da bi se ponovo moglo iz nekih političkih razloga uzimati pare od poreskih obveznika.
Pažnju je izazvalo i Čankovo pitanje kome je interes da se ne reši pitanje Penzionog fonda:
– Zašto se novac od prodaje Telekoma ne stavi u taj Fond i iz njega isplaćuju penzije, a da se budžet rastereti? Zato što bi tada mnoge bankarske institucije u kojima su prsti mnogih moćnika i političara prestale da se koriste zelenaškim kamatama. Nije slučajno ni to što je uništen bankarski sistem. Ako se ne krene od sistemske promene svega ovoga, ni od ovog budžeta neće buti ništa. Idući će budžet javni dug podići na 90 posto. Nadam se da će ova Vlada smoći snage da preskoči samu sebe i da shvati da je krajnje vreme da prestane sa škodljivom praksom da se puni budžet prodajama i pozajmicama, da shvati da bez čisitih računa nema duge ljubavi. Da shvati da ne može niko da bude iznad države i društva, da ne može niko da bude oslobođen poreza na imovinu i dobit, pa ni crkva.
Ministar Nebojša Stefanović rekao je da se u njegovom MUP- u najviše zapošljavalo od 2008 do 2012 godine:
– Mi smo uspeli da od aprila do danas smanjimo broj zaposlenih za 700 ljudi bez ikakvih većih potresa, iako je sektor bezbednosti osetljiv u svakoj državi. Mnogo institucija je uništeno u vreme bivše vlade. Zajedno sa tužilaštvom upravo proveravamo ljude iz Fonda za kapitalna ulaganja SAPV, Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj, Fonda za razvoj APV, osnivanje Tesla banke u Zagrebu, koja je koštala preko 25 miliona dinara građane Srbije, da ne govorim detalje, jer će se sve završiti na sudovima. Poslednji slučaj s Zavodom za izgradnju Novog Sada oštetio je građane za 4 miliona evra. Bivši direktor Borislav Novaković, njegov zamenik, Mirjana Dejanović zloupotrebili službeni položaj , priznali kvalifikaciju Borovici transportu protiv zakona. Povećali smo i kontrolu šverca. samo za poslednjih 20 dana otkrili smo 15 tona ilegalnog duvana u Šapcu, Sremskoj Mittrovici i Rumi. I od Vas i vaše stranke očekujem da ćete nam pomoći i nećete podržavati kriminalce. <


SRBIJA

 

canakNENAD ČANAK: VOJVOĐANSKI PAORI IZVUKLI BDP, A UMANJENE IM SUBVENCIJE

SKUPŠTINA⇒Poljoprivreda je ove godine ostvarila rast od 1,5% što je uticalo na smanjenje ukupnog pada bruto društvenog prozvoda.

 

 

dusanSKUPŠTINA SRBIJE: REBALANSOM BUDŽETA VRAĆASJU SE STARI DUGOVI

SKUPŠTINA⇒Četardeset osam posto građana misli da je Srbija sada na pravom putu. Iako se žale na smanjenje plata

 

 

forFORUM MINISTARA UNUTRAŠNJIH POSLOVA I PRAVDE «EU ZAPADNI BALKAN»: KONFERENCIJA ZA MEDIJE

EU – ZAPADNI BALKAN ⇒Evropski komesar za unutrašnje poslove, Dimitris Adonopulos rekao je da nisu dovoljne samo pojačane

 

2006681749548abedb3ccf4181400116_640x427BEOGRAD: FORUM MINISTARA PRAVDE I U UTRAŠNJIH POSLOVA «EU ZAPADNI BALKAN»

EU – SRBIJA ⇒Stefanović je zadovoljan izveštajem Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama i najavljuje nove