Skupština Srbije: pitanja poslanika!

Skupština Srbije: pitanja poslanika!

24/08/2017 Off By

 


Ranka Čičak

Ko je kriv za diplomatsku bruku?

Poslanik Đorđe Vukadinović (Nezavisni)(slika gore) traži da Ministarstvo spoljnih poslova objasni šta ga je navelo da povuče diplomatsko osoblje iz ambasade u Skoplju:
-Ja podržavam odbranu dostojanstva zemlje, ali ovo je krajnje neuobičajena mera. Naša zemlja nije povlačila nikakve poteze ni prema zemljama koje su priznale Kosovo. Štaviše, ima mnogo primera snishodljivog ponašanja prema najmoćnijim zemljama koje su sponzori nezavisnosti Kosova. Istovremeno, prema jednoj zemlji, koja je u suštini prijateljska, sa svojim mukama koje su čak i veće od naših, povlače se tako drakonski potezi. Ovakva se mera preduzima samo u slučaju rata između dve zemlje. Povlačenje cele ambasade iz Skoplja liči na na meru nakon koje sledi bombardovanje. To je, ili veštačko izazivanje panike u domaćoj javnosti, ili postoje neke informacije koje mi ne znamo.Ovo sa tabloidnim naslovima – “Nož u leđa Srbiji”, “Zaev Srbiji objavio rat” deluje neumesno. Imamo utisak da smo se kao zemlja izblamirali, a ne branili svoje dostojanstvo.
I Zoran Živković (NS) traži objašnjenje oko diplomatske afere sa Makedonijom. On je tražio i informaciju o efektima naših mera protiv Francuske koje su uvedene pre nekoliko meseci

Da li je Ana prenela svoje nadležnosti na Aleksandra?

Čeka odgovor: Zoran Živković

Zoran Živković traži od Ane Brnabić odgovor na pitanje kojim aktom je ona svoje nadležnosti prenela na predsednika Vučića:
-Da li postoji takav akt, jer smo svakog dana svedoci da se Vučić bavi privredom, saobraćajem, poljoprivredom, zaštitom životne sredine, a po Ustavu i Zakonu o Vladi, to su poslovi Vlade i samo po njenom nalogu mogu biti preneseni na drugog. Da li postoji neki akt donesen na tajnoj sednici Vlade ili na nekom drugom mestu, ili je to predaja vlasti bez ustavnog osnova, ili je to otimanje vlasti. Pa ako je u pitanju otimanje vlasti, da nađemo načina da pomognemo predsednici da vrati svoje nadležnosti u svoje ruke.
Živković je tražio odgovor od Vlade i na pitanje kakav je epilog pokušaja atentata na Vučića u Jajincima.♦