Skupština Srbije: o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu

Skupština Srbije: o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu

24/08/2017 Off By

 

Ranka Čičak

Podeljeni na one koji su za Rusiju i one koji su za EU, a pozivajući se jednoglasno na korist naše zemlje, poslanici Skupštine Srbije, počeli su danas svađu oko izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović (slika gore) smatra da zakon štiti interese Srbije:
-Neko ko želi da kupi zemljište kod nas, mora biti ovde nastanjen bar deset godina.Najmanje tri godine posle kupovine treba da ga obrađuje, odnosno da ga iznajmljuje za obrađivanje. Moramo jasno odvajati prvo svojine od prava zakupa.
Poslanik Boško Obradović je apsolutno protiv prodaje naše zemlje strancima i najavljuje da će se njegova strnka Dveri, kada se bude pitala, apsolutno zabraniti prodaju svakog santimetra:
-Problem je što ste vi koji sada vladate, suočeni sa rokovima i diktatima iz Brisela, koji su ranije utvrđeni sa EU, a vi, kao nastavljači politike Borisa Tadića, sada morate da ih ispoštujete.Vi ćete i sve naše zakone prilagoditi diktatima iz Brisela. Skočićete i u bunar, ako vam naredi EU, a upravo prodavanje naše zemlje je skakanje u bunar. Sve države koje su već ušle u EU odložile su mogućnost prodaje svoje zemlje strancima za 11 godina. A mi, koji ne znamo hoćemo li i kada ući u EU već sada dajemo našu zemlju strancima..To se zove kršenje nacionalnih interesa.
Aleksandar Martinović (SNS) odgovorio je Obradoviću da je stranka (DSS) sa kojom je on izašao na izbore bila na vlasti. Agrokor Ivice Todorića iz Hratske kupio Dijamant, Frikom, klanice u Plandištu, mlin u Kikindi, Mivelu, Novu slogu iz Trstenika, Zlatni trag iz Leskovca, Našice cement. Hrvatska mlekara Laura kupila je Somboled. Investitorima iz Hrvatske prodata su srpska preduzeća Radijator Zrenjanin, Potisje Kanjiža, Inteks Mladenovac, Mlin holding Svrljig, fabrika hartije Beograd, mlekara Lajkovac, Unip iz Valjeva, 8 farmi Agroživa iz Plandišta.
Vojislav Šešelj opominje da EU ne želi dobro Srbiji:
-EU bi za Srbiju bila crna rupa.Ona želi samp da nas gurne u NATO. Kada bi mi rekli – hoćemo u NATO i dajemo Kosovo, EU bi nas odmah primila i to Srbiju i Kosovo ravnopravno kao dve bratske države. Nisu odustali ni od toga da otcepe Vojvodinu od Srbije. Ko zna šta nam spremaju u Sandžaku. Moramo se iskobeljati iz EU. Ona od nas želi jeftine sirovine i robovsku radnu snagu. Šta je sada najopasnije? Najopasnije je što je izračunato da sve što nije vraćeno u restituciji vredi 2 milijarde evra, pa će sada naša jadna sirotinja u narednih 10 godina tim nekadašnjim bogatašima vraćati te pare.
Aleksandar Martinović pita da li je Šešelj još komunista i čita zapisnik razgovora Šešelja i Nikolića od 2 jula 2008 godine:
“Šešelj – mi se držimo pozicije koju smo dogovorili, pa ako ide naš zakon o ratifikaciji, glasamo za. Ako se ne prihvati, glasamo protiv. Hoćemo u EU ako nam garantuju Kosovo u Srbiji. Nikolić kaže da razume…”
Šešelj odgovara:
-Evo, ako nam daju Kosovo u sastav Srbije, ja ću i sada glasati za EU. ♦