Protest NUNSA: državni funkcioneri favorizuju ugašeni Tanjug

Protest NUNSA: državni funkcioneri favorizuju ugašeni Tanjug

22/08/2017 Off By

 

Novinska agencija Beta prenosi da je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo danas favorizovanje zvanično ugašene novinske agencije Tanjug koje sprovode najviši državni funkcioneri.

“NUNS smatra da potez ministra Ivice Dačića pokazuje da Vlada diskriminiše medije dajući prednost pojedinim medijskim kućama čak i kada je reč o izuzetno važnim temama od javnog interesa. Na taj način, aktuelna vlast direktno podstiče monopolizaciju i nelojalnu konkurenciju na medijskom tržištu”, naveo je NUNS u saopštenju.
Novinske agencije Beta i FoNet protestovale su u ponedeljak zbog toga što je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odlučio da izjavu o povlačenju osoblja ambasade Srbije u Skoplju da samo Tanjugu, iako je bilo najavljeno da će povodom tog događaja biti objavljeno saopštenje.
“NUNS podseća da je obaveza javnih ličnosti, posebno državnih funkcionera da se prema svim medijima ponašaju neselektivno. Zakonom o javnom informisanju i medijima zabranjena je neposredna ili posredna diskriminacija medija, urednika, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja”, dodao je NUNS.♦