Beograd: Privredni forum Srbija – Turska

Beograd: Privredni forum Srbija – Turska

22/08/2017 Off By

Ranka Čičak

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i njegov kolega iz Turske Ahmet Ešref Fakibaba potpisali su danas Akcioni plan u oblasti poljoprivrede. Na Privrednom forumu Srbija – Turska u beogradskom Metropolu razgovaraju predstavnici 200 najvećih srpskih i oko 150 turskih kompanija.

Turski ministar rekao je u pauzi novinarima da je njegovoj zemlji Srbija važna ne samo kao privredni partner već i kao faktor mira na Balkanu:
– Podržavamo turske biznismene da što više dolaze u Srbiju a i vaše biznismene očekujemo kod nas. Hvala vam na podršci tokom pokušja državnog udara u Turskoj. Siguran sam da nova srpska vlada neće dozvoliti da teroristi koji su pokušali udar organizuju okupljanja u vašoj zemlji.
– Imamo dosta tema za dobru saradnju, težimo ka milijardu dolara izvoza. Zato je na ovom Forumu pored privrednika i dosta turskih ministara i poslnika. Želimo da zajedno sa Srbijom izvozimo u treće zemlje.
Branislav Nedimović podržava investicije u voćarstvu, povrtarstvu i ratarstvu i kaže da je dobra saradnja Erdogana i Vučića omogućila i bolju saradnju u privredi:
– Ovih 150 turskih privrednika su samo prethodnica, jer mi smo otvoreni za investicije, a naročito u poljoprivredi. Logistički Srbija može biti platforma Turske za izvoz u Evropu, a njoj Turska koristi kao prolaz ka Aziji.
Pitanje novinarke TV N1 hoće li se omogućiti rasprodaja srpske zemlje strancima iznerviralo je našeg ministra. Rekao je da se ovakva pitanja postavljaju jer neko nije čitao dokumente.
Na isto pitanje konkretno nije odgovorio ni turski ministar. On je rekao da želi saradnju i da će od toga i Ankara i Beograd imati koristi.
Na to pitanje nešto konkretnije odgovorio je Aleksandar Međedović kopredsedavajući Srpsko – turskog poslovnog saveta Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske:
– Za sada se razmišlja o investicijama u poljoprivredi na drugi način. Kupovina srpske zemlje kod nas nije aktuelna tema. Uostalom pre nego što se našim kupcima nešto ponudi treba im reći kolika je cena.♦