SKUPŠTINA SRBIJE: REBALANSOM BUDŽETA VRAĆASJU SE STARI DUGOVI

22/12/2014 Off By

SKUPŠTINA⇒Četardeset osam posto građana misli da je Srbija sada na pravom putu. Iako se žale na smanjenje plata i penzija, veruju da ova Vlada ima šanse na uspeh i svesrdno je podržavaju. Budžet je vezan za program Vlade, koji podržava MMF, a preko njega finansijska tržišta u svetu. Paralelno radimo mere na strani rashoda i na strani prihoda, rekao je u svom uvodnom obraćanju ministar finansija Dušan Vujović

dusan

Dušan Vujović

Ranka Čičak

VEĆ na samom početku današnje rasprave o budžetu i ostalih desetak izmena i dopuna zakona, opozicija je upozorila na više kršenja zakona i drugih prekršaja koje je napravila vladajuća koalicija. Aleksandra Jerkov (DS) kaže da je onaj koji je sazvao sednicu i sastavio dnevni red prekršio članove 151 i 153 Poslovnika Skupštine. Podsetila je da su materijali za ovu sednicu podeljeni poslanicima u subotu i da vremena za čitanje nije bilo:
– Kad se radi o izmenama i dopunama, kao što je sada sa rebalansom, treba imati pregled odredaba važećih propisa koji se menjaju ili dopunjuju, tako što se precrtava deo teksta koji se menja, a novi upisuje velikim slovima. Toga u Predlogu rebalansa koji smo dobili , nema. Prema članu 153, predlog koji nije pripremljen u skladu s ovim Poslovnikom, treba vratiti. Ja verujem da je Vladi važno da sada na brzinu usvojimo tih 160 miliiona evra za Er Srbiju, ali, ne uvlačite nas u to, jer će na ovoj Skupštini ostati loša slika, a ne na Vladi, čiji je interes da u Skupštini što pre sve prođe.
Borislav Stefanović, takođe iz DS, zamera što je u zajedničku raspravu stavljeno čak 12 akata i da je to urađeno kako bi se prikrilo sve ono loše što se podmeće građanima kroz ovaj budžet:
– Mislim da je bilo korisnije da ovu sednicu održavamo u zgradi Vlade, pošto je materijal za svakog poslanika koji smo od Vlade dobili, težak 7 kilograma. Da lepo tamo dignemo ruku i usvojimo sve što Vlada želi. Predsednica nije morala da ovako hitno zakazuje sednicu, sem da izađe u susret Vladi, koja pokušava da prikrije sve ono što ne valja i što radi svaki dan.
Zoran Babić iz SNS odgovorio je na ove optužbe podsećanjem na ono što su demokrate radile dok su bile na vlasti:
– Kad govorite o spajanju tačaka dnenog reda, podsetiću vas na 5. maj 2010 godine, kada ste vi spojili 73 tačke dnevnog reda, na 29.maj 2009, kada ste spojili 59 tačaka,13 maja iste godine 45 tačaka, 18 oktobra 2011 37 tačaka. Podsetiću vas da smo budžet za 2007 godinu usvajali u junu te godine, budžet za 2004. u aprilu.
Aleksandra Jerkov skrenula je pažnju da se o Budžetu govori upravo danas, kada deca ne idu u školu zato što nedostaje 25 miliona evra za plate nastavnika.
Zoran Babić podsetio se rebalansa budžeta za 2009 godInu:
– Zaboga, bio je toliko težak, da nisu mogli da ga donesu do Skupštine, pa su ga upoređivali s težinom kućnog ljubimca i zaključili da je teži od psa.
Aleksandra Jerkov je replicirala:
– Kućni ljubimac je možda lakši od ovog budžeta, ali je svakako pametniji.
Njene poslednje reči čuli su samo u prvim redovima sale, jer je isključen mikrofon.
Vladimir Đukanović pritekao je u pomoć kolegama iz SNS:
– Nemoj demokrate da pričaju o prosvetnim radnicima, kada mi ovim budžetom više od milijardu i sto miliona evra odvajamo samo da vratimo kamate na dugove koje su nam oni ostavili.
Budžet je zatim obrazložio ministar finansija, Dušan Vujović. On je rekao da je predviđeni deficit od 225 milijardi dinara već 19 decembra bio realno smanjen na 155 milijardi:
– Mi ovim rebalansom samo predviđamo kako da upotrebimo tu uštedu i vratimo dugove koji su nastali pre pet i više godina.Nema grešaka, ništa se ne krije. Reći ću vam kome treba dati te pare – 2 milijardei 756 miliona za troškove advokata koji su po službenoj dužnosti branili građane Srbije i za troškove veštaka. Predlažemo da Uprava za agrarna plaćaja isplati 4 milijarde i 33 miliona dinara zaostalih potraživanja poljoprivrednih proizvođača. Želimo da pomognemo MUP- u Srbije da vrati dug Telekomu koji je za permanentnu komunikaciju veći 700 miliona od cifre koju MUP može da plati. Zatim, da pomognemo MUP- u da plati svoje dugove EPS- u i naknade za prevoz i druge troškove koje duguje svojim službenicima. Ministarstvu za rad i socijalnu zaštitu odobravamo 500 miliona dopunskih sredstava za otpremnine radnicima.
Vujović računa da deficit neće preći 190 milijardi, da će ušteda i dalje biti 40 milijardi u odnosu na ono što je planirano rebalansom:
– Ja nisam političar niti član nijedne stranke i ovakvoj vašoj politici bih se suprostavio i da ste na vlasti. Dugove treba da vraćamo što pre. Četardeset osam posto građana misli da je Srbija sada na pravom putu. Iako se žale na smanjenje plata i penzija, veruju da ova Vlada ima šanse na uspeh i svesrdno je podržavaju. Budžet je vezan za program Vlade, koji podržava MMF, a preko njega finansijska tržišta u svetu. Paralelno radimo mere na strani rashoda i na strani prihoda. Rešavamo problem starih preduzeća koja godinama nisu funkcionisala a podižemo efikasnost javnih preduzeća. Kreditima iz Vašingtona i od Evropske banke za obnovu i razvoj iz Londona pomoći ćemo javnim preduzećima, pa ona više neće biti izvor gubitaka. Očekujemo da će već krajem 2016 godine dugovi početi da padaju. Vanredni prihodi neće biti samo od bolje naplate poreza, već i od prodaje javnih preduzeća, kao što je Telekom, a i od koncesija. Ja mislim da ćemo mi morati da se prilagodimo kretanju u okruženju i da u tom okviru tražimo rešenje za sebe. Srbija je dovoljno mali partner da može da i pri nepovoljni kretanjima u okruženju povećava izvoz na ta tržišta. Imaćemo smanjenje lične i državne potrošnje, ali očekujemo rast izvoza Treba da iskoristimo mogućnosti da koristimo sredstva IPA fondova. Napominjem da ćete uskoro dobiti paket novih zakona koji se odnose na rad Agencije za osiguranje depozita u sklopu izmenjenog Zakona o Narodnoj banci i Zakona o bankama, koji će drukčije definisati praćenje banaka. Agencija je dobila 200 miliona evra od stranih banaka. Kreditom od 200 miliona dolara pomoći će se Srbijagas da se plate rezerve gasa u Banatskom dvoru i stare obaveze.To će biti poslednja finansijska podrška ovoj firmi. Za Er Srbiju planirano je 162 miliona evra tako što ćemo njene obaveze preuzeti u javni dug. I to je rešenje bremena krize prošlosti i dugova bivšeg JATa. Znam da će to privući kritiku, ali tu nema ničeg neobičnog. Važno je samo da sve bude transparentno. <


SRBIJA

 

forFORUM MINISTARA UNUTRAŠNJIH POSLOVA I PRAVDE «EU ZAPADNI BALKAN»: KONFERENCIJA ZA MEDIJE

EU – ZAPADNI BALKAN ⇒Evropski komesar za unutrašnje poslove, Dimitris Adonopulos rekao je da nisu dovoljne samo pojačane

 

2006681749548abedb3ccf4181400116_640x427BEOGRAD: FORUM MINISTARA PRAVDE I U UTRAŠNJIH POSLOVA «EU ZAPADNI BALKAN»

EU – SRBIJA ⇒Stefanović je zadovoljan izveštajem Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama i najavljuje nove

 

 

mehoREAKCIJA MEHA OMEROVIĆA, POVODOM UBISTVA U ČOKI

SRBIJA⇒Poražavajuća je i zabrinjavajuća činjenica da je samo nekoliko dana pre zločina, ubica pretukao nesrećnu Andreju, a da

 

 

italijaRIM: VUČIĆ KOD PREDSEDNIKA ITALIJE NAPOLITANA

SRBIJA – ITALIJA⇒Predsednik Napolitano je pohvalio reforme koje sprovodi srpska Vlada i savetovao premijeru Vučiću da je važno