Edi Rama o rešenju kosovskog problema: “Što pre, to bolje…”

Edi Rama o rešenju kosovskog problema: “Što pre, to bolje…”

19/08/2017 Off By
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da “rešenje za kosovski problem je jednostavno – puno priznanje Republike Kosovo od strane Srbije. A kada se stavim u cipele Aleksandra Vučića, svestan sam da je mnogo lakše to reći nego učiniti.

– Veoma poštujem inicijativu Aleksandra Vučića da pozove na unutrašnji dijalog o Kosovu i tako se direktno i nekonvencionalno suoči sa prošlošću, rekao je albanski premijer. Rama je rekao da je u Vučićevom autorskom tekstu, u kome je pozvao na unutrašnju dijalog o Kosovu “mogao da oseti istinski bol i istovremeno impresivnu rešenost” i naglašava da je posle tog prvog koraka Vučić “nastavio razvijajući veoma hrabro viziju budućnosti Srbije i Kosova”. Za sada, navodi on, možemo da kažemo da je važno da naporno radimo, svi zajedno, do rešenja – strpljivo, direktno i nekonvencionalno.
– Svi moramo da imamo na umu da je pronalaženje rešenja za ovo pitanje u interesu svih, ne samo Albanaca. Što pre, to bolje, rekao je Rama.
Povodom predloga srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića da se kosovski problem reši podjelom, albanski premijer smatra da ne pomaže da počnu odatle. On navodi da je to neuobičajen prijedlog, kao i onaj prema kojem bi i Srbija trebalo da se podeli, a Preševska dolina ujedini sa Kosovom ili da se Kosovo ujedini sa Albanijom, pa Srbija prizna takvu Albaniju.
– Jasno je, pak, da ukoliko krenemo od takvih teoretskih ishoda, to može da bude sve, samo ne praktično, i štaviše, može da diskredituje kao beznačajne sve najbolje namere, rekao je Rama. – Ono što je neophodno u ovoj fazi je upravo ono što je predsednik Vučić započeo kao unutrašnji dijalog, koji, uzgred, ne bio bio beznačajan da se dogodi na Kosovu i u Albaniji, takođe, rekao je Rama. Prema njegovim rečima, odnosi između Srbije i Albanije nisu bolji nego što su bili dugo vremena unazad, već su bolji nego ikada pre. .(Agencije)♦