LSV: Hitno zakazati sednicu Skupštine i izmeniti Zakon o zemljištu!

LSV: Hitno zakazati sednicu Skupštine i izmeniti Zakon o zemljištu!

17/08/2017 Off By
Liga socijaldemokrata Vojvodine traži što hitnije zakazivanje sednice Narodne Skupštine na kojoj će biti izmenjen Zakon o poljoprivrednom zemljištu, jer se bliži 1. septembar koji je po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju rok za usaglašavanje domaćeg sa evropskim zakonodavstvom.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je još 2015. godine snažno zahtevala da se ne usvaja Zakon koji će omogućiti prodaju poljoprivredne zemlje stranim državljanima.
Nažalost, vladajuće većina ostala je gluva na zahteve LSV.
Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak 28. juna podneo je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim bi, kao što je uređeno u Slovačkoj, stranci mogli kupiti zemlju u Srbiji samo ako najmanje deset godina žive u našoj zemlji, najmanje se tri godine bave poljoprivrednom proizvodnjom, te pribave dozvolu o kupovini zemlje od nadležnog državnog organa organa.
Juče je saopšteno da je Vlada Srbije Skupštini dostavila predloge izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojima je predviđeno da strani državljani mogu kupiti poljoprivredno zemljište u Srbiji pod uslovom da deset godina žive na teritoriji lokalne samouprave u kojoj žele da kupe zemljište, da najmanje tri godine obrađuju zemljište koje je predmet kupovine, te da u svom vlasništvu imaju potrebnu opremu i mehanizaciju.
Predlog Vlade nije identičan predlogu LSV, ali je svakako pozitivna činjenica što je prihvaćen stav da su izmene Zakona preko potrebne.
Dve godine traju napori Lige socijaldemokrata Vojvodine da se zaštite interesi poljoprivrednih proizvođača Vojvodine i Srbije i da se spreči otuđenje jednog od naših najvažnijih resursa – zemlje.
Ishod tih napora mora biti pozitivan, jer je u pitanju budućnost Srbije i njenih građana.♦