Muzej savremene umetnosti: izložba “Čutanje kamena” seli se u Budvi

Muzej savremene umetnosti: izložba “Čutanje kamena” seli se u Budvi

16/08/2017 Off By

 

Muzej savremene umetnosti u Beogradu i Grad Teatar Budva u petak 18. avgusta u 21 čas otvaraju izložbu Ćutanje kamena, autora dr Rajke Bošković.Izložba je postavljena galerijskom prostoru crkve Santa Marija in Punta u Budvi. Izložbu će otvoriti Ljiljana Zeković, muzejski savetnik.


Nakon Beograda, gde je održana početkom godine (od 26. januara do 13. marta) u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, izložba Ćutanje kamena biće predstavljena publici u Budvi. Sva izložena dela su iz Zbirke skulpture Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, i predstavljaju radove nekih od najznačajnijih vajara 20. veka, kao što su Vida Jocić, Jovan Kratohvil, Milun Vidić, Momčilo Krković, Nandor Glid, Jelena Jovanović, Nebojša Mitrić, Miodrag Damnjanović, Sava Sandić, Lojze Dolinar i Pavle Pavao Perić.
Povodom izložbe, u subotu, 19. avgusta biće održan stručni skup O KAMENU – vanvremenost i savremenost, na kome će stručnjaci iz različitih oblasti, pre svega istorije i teorije umetnosti, likovne i primenjenih umetnosti, kao i geologije i arheologije, razmatrati kamen kao materijal u prirodi i svakodnevnom okruženju; kao jedan od nazjnačajnijih tragova materijalne kulture u istoriji čovečanstva; i kao jedan od najzastupljenijih materijala za umetnički izraz od kamenog doba do danas.(Press MSUB)♦