Nešto sasvim blizu: Svinje kao donatori ljudskih organa

Nešto sasvim blizu: Svinje kao donatori ljudskih organa

13/08/2017 Off By
Međunarodni tim naučnika napravio je korak napred u ksenotransplantaciji ili presađivanju organa među različitim vrstama, stvorivši genetski modifikovane svinje čiji su organi pogodni za transplantisanje ljudima

Ovaj potez mogao bi da predstavlja revoluciju u presađivanju organa jer bi se genetski modifikovani organi svinja, u koja su umetnuti ljudski geni, mogli transplantisati ljudima umesto retkih organa ljudskih donatora na koje se najčešće vrlo dugo čeka.
Zbog sličnosti i kompatibilnosti svinjskih organa s ljudskima, te se životinje već dugo smatraju pogodnim davaocima za ksenotransplantaciju. Da bi se sprečilo odbacivanje životinjskih organa znanstvenici su još početkom devedesetih godina prošlog veka došli na ideju da u svinje ubace ljudske gene.
Dosad su problem u presađivanju svinjskih organa predstavljali virusi koji mogu da budu zarazni kada se radi o transplantacija na ljudskog pacijenta.
Privatna labarotorija eGenesis uspjela je da “stvoriti 37 praščića čiji će organi biti potencijalno dobri za ksenotransplantaciju”, navode mediji,donoseći podatak da je nedostatak ljudskih organa za presađivanje tolik da svakodnevno u Sjedinjenim Državama u iščekivanju odgovarajućeg ljudskog donatora umiru 22 pacijenta.♦