Počeo Sarajevski filmski festival

Počeo Sarajevski filmski festival

12/08/2017 Off By

 

Crvenim tepihom i projekcijom filma “Druga strana nade” finskog reditelja Akija Kaurismakija svečano je otvoren ovogodišnji, 23. Sarajevo Film Festivala (SFF) koji se održava do 18. augusta, javljaju informativne gencije iz Sarajeva.

Na jednom od najznačajniji filmski festival u regionu ove godine stižu i istaknuti reditelj Oliver Stone i slavni britanski komičar Džon Klas, kojima će za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biti uručeno priznanje Počasno Srce Sarajeva.
Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu biće prikazano ukupno 235 filmova iz 54 zemlje, a očekuje se da će hiljade ljudi iz različitih delova sveta od 11. do 18. augusta odabrati bh. prestonicu za mesto odmora i uživanja u atmosferi koja iz godine u godinu šalje drugačiju sliku iz ovog grada, ali i iz ove zemlje.
Ovogodišnji SFF donosi 43 svetske i 23 međunarodne premijere. Biće prikazano 111 dugometražnih, 124 kratkometražna, 137 igranih, 70 dokumentarnih i 28 animiranih filmova.
Među tri filma koji će na 23. SFF-u imati svetsku premijeru, pored “Buđenje dana” (Albanija i Grčka) u režiji Gentiana Kocija, debitantski film Emanuela Parvua (Ruminija) “Meda ili ne tako sjajna strana stvari” nalazi se i film “Zrno” (Turska) turskog reditelja Semiha Kaplanoglua.
Prvi SFF održan je 1995. godine da bi u godinama koje su usledile poneo titulu prestižnog međunarodnog festivala i najveće filmske smotre u regionu.♦