Naučnici na Antartiku pronašli kolač star 106 godina

Naučnici na Antartiku pronašli kolač star 106 godina

11/08/2017 Off By
Novozelandski naučnici u udaljenoj kolibi na Antarktiku pronašli su “savršeno očuvan” 106 godina star voćni kolač.

Kolač koji su napravili i ispekli britanski poslastičari “Huntley and Palmers” pronađen je umotan u originalni papir i smešten u limenku, saopštili su naučnici sa univerziteta u Krajstčrču.
“Pronalazak ovako savršeno očuvanog i više od stogodina starog kolača bilo je veliko iznenađenje za nas”, izjavila je progamerka Lizi Mek.
Njene kolege vjeruju da je kolač, pronađen na polici u kolibi u Kejp Adareu pripadao ekipi britanskog istraživača, kapetana Roberta Falkona Skota. On i njegova ekipa postali su prvi Britanci koji su stigli do Južnog pola.
Drvene kolibe bile su prvi prostor za boravak na Antarktiku i jedini su primerci preostali od prvih ljudi koji su stigli na neki kontinent.
Izgradila ih je 1899. ekspedicija Norvežanina Karstena Borgrevinka, a kasnije su ih koristili i članovi Skotove ekspedicije.
“Iako kolač izgleda jestivo, čak i miriše, ostaće misterija kakvog je ukusa s obzirom na to da je neetično od konzervatora da probaju svoje pronalaske”, izjavila je Mek medijima.
Navela je da će voćni kolač biti vraćen na policu na kojoj je pronađen i da se nada da će ga vidjeti i drugi posetioci kada stignu tamo.
Tim stručnjaka iz muzeja Kenterberi u Krajstčrču dovršio je projekt koji je trajao 14 meseci, u sklopu kojega je prikupio i sačuvao gotovo 1.500 artefakata iz Kejp Adarea.(Agencije)♦