Saopštenje NBS: devizne rezerve u lulu povećanje za 277,7 miliona evra

Saopštenje NBS: devizne rezerve u lulu povećanje za 277,7 miliona evra

11/08/2017 Off By

 

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju jula iznosile 9.948,0 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 203 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, saopštila je press služba NBS. To je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama. Bruto devizne rezerve u julu su povećane za 277,7 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju jula iznosile su 8.279,0 miliona evra, što je za 302,0 miliona evra više nego na kraju juna.
Devizne rezerve NBS su u julu u najvećoj meri povećane po osnovu intervencija NBS kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (priliv od 220,0 miliona evra). One su znatno premašile odlive po osnovu promene međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu, smanjenja izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka, servisiranja stare devizne štednje i po osnovu ostalih odliva (ukupni odlivi u iznosu od 150,3 miliona evra).
Na povećanje deviznih rezervi uticali su i neto prilivi po osnovu kreditne aktivnosti države i neto prodaje deviznih hartija od vrednosti u iznosu od 98,5 miliona evra, kao i prilivi po osnovu donacija, kamata i drugim osnovima (u ukupnom iznosu od 109,5 miliona evra).
Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 669,3 miliona evra i bio je za 155,9 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3.119,9 miliona evra.
U julu je zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,4 posto, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 165 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih kratkoročnih oscilacija kursa.(Press NBS)♦