Beograd: Otvorena robra kuća Ikea

Beograd: Otvorena robra kuća Ikea

10/08/2017 Off By

Ranka Čičak

Kod Bubanj Potoka, nedaleko od nekadašnje naplatne rampe na koridoru 10, danas je svečano otvorena u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića robna kuča Ikea.


Početak rada obeležen je simboličnim sađenjem bele brez, koja je simbol mladosti, snage i prosperiteta. To su učinili predsednik Vučić, generalni direktor kompanije Ikea za Jugoistočnu Evropu Stefan Vanoverbekem, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, regionalni direktor za razvoj Ikee Vladislav Lalić i direktor robne kuće Vladimir Moga.
Bilo je tu i drugih zvanica: prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, ministar trgovine Rasim Ljajić, predsednik PKS Marko Čadež…
Domćini su nas obavestili da se beogradska ikea prostire se na 35.000 kvadratnih metara i uložila je 70 miliona evra i zaposlila u našoj zemlji ukupno 416 radnika.To je prva robna kuća kompanije Ikea na tržištu Srbije i 400. na svetu.
Pomenimo da Ikea u Beogradu nudi celokupan asortiman od 9.500 proizvoda po cenama na nivou robnih kuća te kompanije u zemljama u okruženju.
Ovaj trgovački centar pored prodajnog prostora ima i restoran sa oko 500 mesta, bistro, prodavnicu švedske hrane, igraonicu za decu, kao i punjač za elektromobile. Parking može da primi 1.400 vozila.
Ikea planira i drugu fazu investicije u vrednosti od dodatnih oko 60 miliona evra, u kojoj bi bilo otvoreno još oko 400 radnih mesta.
Radi se studija za trgovački centar površine 40.000 kvadratnih metara, koji bi bio otvoren pored robne kuće.
Ikea planira da u Beogradu izgradi još jedan centar između benzinske pumpe “Zmaj” i beogradskog aerodroma. Nije zaboravljen i Niš. Kompanija je već kupila zemlju u Nišu, tako da je moguća gradnja još dve robne kuće u Srbiji.
Predsednik Srbije rekao je da svako ko prolazi autoputem, mora proći pored ove robne kuće. Istakao je da je ponosan što je učestvovao u dovođenju švedske kompanije u Srbiju i da je naša zemlja pokazala da nismo loši, i da možemo biti uspešniji i brži od mnogih zemalja, gde je Ikea otvara robnu kuću.
Vučić je rekao da je u svakoj zemlji gde je došla Ikea povećana potrošnja i proizvodnja nameštaja i da je optimista sto se tiče srpskih proizvođača da će se njihovi proizvodi naći u globalnoj ponudi švedske kompanije.
Novinari su ga pitali da li očekuje da više srpskih proizvođača radi za Ikeu kazao je da je Ikea jedan brend za koji radi više kompanija i da očekuje da se proširi broj proizvođača iz Srbije, ali da je za sada rano davati podatke o tome.(f0t0BERB)♦