Komandant beogradskih vatrogasaca demantuje tvrdnje Policijskog sindikata da vatrogasci nemaju odgovarajuće uniforme

Komandant beogradskih vatrogasaca demantuje tvrdnje Policijskog sindikata da vatrogasci nemaju odgovarajuće uniforme

05/08/2017 Off By
U pisanoj izjavi medijima komandanta Vatrogasno-spasilačke brigade Beograda Mila Jovičića negiraju se tvrdnje Policijskog sindikata Srbije da vatrogasci idu na intervencije bez adekvatne opreme. One su potpuno netačne i neutemeljene i predstavljaju samo još jednu zloupotrebu tragične smrti našeg kolege Milana Rmuša.

„Takve paušalne ocene, bez ikakvih dokaza, vrlo su opasne i imaju za cilj samo urušavanje ugleda vatrogasaca u Srbiji, koji ovih dana mukotrpno rade na gašenju požara širom Srbije. To potvrđuje, između ostalog, i činjenica da je oprema, koju vatrogasci u Srbiji zadužuju nakon završetka obaveznog kursa, u skladu sa standardima opreme koja se koristi i u zemljama Evropske unije i koju nose sve profesionalne vatrogasno-spasilačke jedinice“ naglašava Jovičić.
On, takođe, ističe da je prošle godine rađeno i dodatno proveravanje opreme, mimo dokaza o ispitivanju uniforme koji se prilikom redovne tenderske dokumentacije dostavlja od strane proizvođača.
„Osim ispitivanja nove uniforme rađeno je i ispitivanje korišćene interventne uniforme kakvu trenutno koriste i pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd. Rezultati tih ispitivanja su pokazali da su obe uniforme, koje su koristile naše kolege prilikom nedavnog gašenja požara na Adi Huji, pozitivno prošle test ispitivanja. Nažalost, interventna uniforma predviđena je da se koristi na temperaturama do 250 stepeni i to u određenom vrmenskom intervalu, dok eksplozija od koje je stradao kolega Milan Rmuš razvija temperaturu od preko 1000 stepeni“ objasnio je Jovičić.
Komandant Jovičić dodaje i da je juna ove godine potpisan ugovor za nabavku novih 800 kompleta interventnih zaštitnih uniformi izrađenih u skladu sa evropskim standardima, a predviđeni rok isporuke je 90 dana.(Press MUP)♦